Čierne krídla v tanieri   Ľudovít Fanta Bez servítky

Polievka: Čierne krídla v tanieri

Francúzska Bouillabaisse.

Pripravte si recept podľa Ľudovíta Frantu u vás doma.

Suroviny:

- 1 stopkový zeler

- 3 až 4 mrkvy

- 1 pór

- 2 červené cibuľky

- 2 fenikle

- 5 paradajok

- hustá paradajková pasta

- šafran

- zemiaky

- kúsok chilli papričky

- biele suché víno

- 1 tmavá ryba napr. makrela

- 2 biele ryby napr. pražma a platesa

- min. 15 kreviet

- olivový olej

- voda na podlievanie

- zväzok byliniek: tymian, petržlenová vňať a bazalka

- soľ

- čierne korenie

- 2 pomaranče

- 1 kg slávky jedlej 

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Na začiatok si vo veľkom hrnci necháme rozohriať olivový olej, na ktorom si orestujeme vyfiletované a vykostené ryby a minimálne 6 očistených a na kocky nakrájaných kreviet. Následne pridáme pór, mrkvu a cibuľku. Všetko nakrájané na drobné kúsky. Premiešame, orestujeme a necháme chvíľu spojiť chute. Prihodíme ešte nakrájaný fenikel a opäť premiešame a porestujeme. Následne všetko podlejeme asi 3 dcl bieleho vína a pridáme šafran. Chvíľu povaríme, aby sa nám odparil alkohol z vína, ďalej do hrnca vložíme paradajky a paradajkovú pastu. Pridáme na kolieska nakrájané nečistené zemiaky - asi 300 g. Premiešame podlejeme vodou - min. 3 litre. Vložíme zväzok byliniek a necháme pomaly variť minimálne 2 hodiny. Potom polievku precedíme a hustú časť polievky prepasírujeme cez sitko. Chceme zo všetkých ingrediencií vytlačiť tú skvelú chuť Stredomoria. V  aktuálne precedenej a prepasírovanej polievke uvaríme umyté slávky a zvyšné krevety - cca 10 minút. Podávame na tanieri spolu so slávkami a krevetami a všetko posypeme s nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Kto chce môže ešte opiecť kvalitný kváskový chlieb a podávať k polievke.

Tagy: Polievka