pozor na vevericu, dezert (katka, bez servítky)

Dezert: Pozor na vevericu!

Nugátové tortičky.

Vyskúšajte doma recept z Bez servítky.

Ingrediencie:

10

ks

vajcia

400

gramov

cukor kryštálový

300

gramov

hladká múka

150

gramov

orechy

2

polievkové lyžice

horúca voda

2

polievkové lyžice

olej rastlinný

1

kus

prášok do pečiva

500

gramov

mascarpone

2

kusy

tvaroh jemný

300

gramov

nugát

2

polievkové lyžice

bourbon vanilka

3

polievkové lyžice

cukor práškový

                      50

gramov

cukor

100

millilitrov

voda

200

gramov

Lesná zmes ovocia

2

Čl

Zemiakový škrob

Postup:

Príprava korpusu - priemer 35x25 cm. Vajcia si rozdelíme na žĺtka a bielka. Bielka dáme do šľahacej misy, žĺtka do menšej misky bokom. Bielka spolu so 400 g krištáľového cukru šľaháme do veľmi pevnej peny. Medzitým si dáme vrieť vodu. Keď sú bielka vyšľahané, do misky so žĺtkami pridáme 2 PL vriacej vody a 2 PL rastlinného oleja, premiešame. Zmiešanú žĺtkovú zmes prelejeme do bielkovej a celú zmes spojíme ručne, zľahka, aby sa nám zmes nerozbila. Následne do tejto spojenej zmesi opäť zľahka ručne pridáme hladkú múku s kypriacim práškom a pomleté orechy - ideálne sú lieskovce a premiešame, kým nám nevznikne kompaktné nadýchané cesto. Pripravené cesto prelejeme do ráfika alebo tortovej formy priemeru 25x35cm, vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 170 stupňov Celzia približne 40 až 45 minút.

Plnka:

Ručným mixérom alebo robotom zmiešame spolu 500 g mascarpone, 2x 250 g jemného tvarohu, 3PL práškového cukru a 2 polievkovými lyžicami bourbon vanilku (ja používam pastu) do pevnejšieho krému. Keď je krém skoro ideálny na plnenie, pridáme 300 g rozpusteného nugátu, ktorý sme nechali vychladnúť do izbovej teploty a spolu premiešame do ideálnej konzistencie (mala by byť krémová, nestekať, krém by mal zľahka stáť na šľahači). Tento krém zatiaľ dáme do chladničky na cca pol hodinku, aby sa nám lepšie plnila torta a troška zhustol, zatiaľ, kým nám nevychladne korpus.

Zdroj: TV JOJ

Pracovný postup plnenia tortičiek:

Keď nám korpus vychladol rozrežeme korpus pozdĺž na polovicu a z jednotlivých polovíc vykrajujeme kruhy cca 8-10 cm. Spodný kruh potrieme džemom, nastriekame krém ozdobnou špičkou a a dáme nakrájané maliny. Postup s krémom a malinami opakujeme ešte raz, na vrch už dávame maliny celé. Naplnené tortičky dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 1 hodinu. Podávame s omáčkou z lesného ovocia, ktorú si môžeme pripraviť, kým nám tortičky tuhnú.

Omáčka z les. ovocia:

200 g lesného ovocia s cukrom dáme do kastrólika zohriať s cca 1 dcl vody. Keď nám zmes prevrie pridáme 2 čl zemiakového škrobu rozmiešaného cca v 1 dcl vody. Za stáleho miešania sa nám zmes ovocia a škrobu spojí, zmes by mala mať omáčkovú konzistenciu. Táto omáčka je osviežením k dezertu, ktorý má sladšie prvky.

Tagy: Dezert