Polievka: Pozor na klepetá!

Polievka: Pozor na klepetá!

Polievka z homára.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky.

Suroviny:

1 čaj. lyžička soli

2 polievkové lyžice

olivový olej

2 polievkové lyžice masla

1 mrkva

2 stonkové zelery

1 cibuľa

1 pór - len biela časť

nakrajaný

½ fennel

 2 strúčiky cesnaku

1 čaj. lyžica tarragon

1 čaj. lyžica tymian

1 bobkový list

1 hrsť čerstvej petržlenovej vňatky

2 pol. lyžice pretlaku

½ hrnčeka nakrájaných rajčín

1/8 pol. lyžice štipľavej papriky

1 čaj. lyžička korenia

½ hrnčeka alkoholu - brandy alebo podobné

1 hrnček bieleho vína

3 hrnčeky vývaru z mušlí

½ hrnčeka ryže

smotana na šľahanie

homár celý

voda

smotana a parsley na dekoráciu

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Pripravíme si homára, vyberieme mäso a odložíme ho do chladničky. Toto mäso môžeme použiť do polievky alebo ako hlavný chod. Skelet polámeme na menšie kúsky, aby sa nám lepšie zmestil do hrnca. Na zohriatom oleji a masle orestujeme mrkvu, stonkový zeler, cibuľu do jemna. Pridáme pór, fennel, cesnak, koreniny a ďalej restujeme. Pridáme rajčinový pretlak a dusíme zhruba 4 minúty. Následne pridáme rajčiny. Pridáme Homára a dusíme zhruba 4 minúty. Zalejeme brandy a zapálime, aby vyprchal alcohol. Zalejeme vínom a vývarom z mušlí, prikryjeme a varíme aspoň hodinu. Prepasírujeme skelet homára a všetku zeleninu cez pasirák spolu s vývarom. Snažíme sa vytlačiť čo najviac tekutiny zo skeletu a zeleniny. Takto prepasírovaný vývar vrátime do hrnca a pridáme ryžu, ktorú varíme až do úplného rozvarenia. Nalejeme do blendera a blendujeme do úplnej jemnosti. Podľa potreby ešte prepasírujeme cez plátno. Dochutíme a môžeme podávať.

Tagy: Jedlo