Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny:
1 čaj. lyžička soli
2 polievkové lyžice
olivový olej
2 polievkové lyžice masla
1 mrkva
2 stonkové zelery
1 cibuľa
1 pór - len biela časť
nakrajaný
½ fennel
2 strúčiky cesnaku
1 čaj. lyžica tarragon
1 čaj. lyžica tymian
1 bobkový list
1 hrsť čerstvej petržlenovej vňatky
2 pol. lyžice pretlaku
½ hrnčeka nakrájaných rajčín
1/8 pol. lyžice štipľavej papriky
1 čaj. lyžička korenia
½ hrnčeka alkoholu - brandy alebo podobné
1 hrnček bieleho vína
3 hrnčeky vývaru z mušlí
½ hrnčeka ryže
smotana na šľahanie
homár celý
voda
smotana a parsley na dekoráciu
Postup:
Pripravíme si homára, vyberieme mäso a odložíme ho do chladničky. Toto mäso môžeme použiť do polievky alebo ako hlavný chod. Skelet polámeme na menšie kúsky, aby sa nám lepšie zmestil do hrnca. Na zohriatom oleji a masle orestujeme mrkvu, stonkový zeler, cibuľu do jemna. Pridáme pór, fennel, cesnak, koreniny a ďalej restujeme. Pridáme rajčinový pretlak a dusíme zhruba 4 minúty. Následne pridáme rajčiny. Pridáme Homára a dusíme zhruba 4 minúty. Zalejeme brandy a zapálime, aby vyprchal alcohol. Zalejeme vínom a vývarom z mušlí, prikryjeme a varíme aspoň hodinu. Prepasírujeme skelet homára a všetku zeleninu cez pasirák spolu s vývarom. Snažíme sa vytlačiť čo najviac tekutiny zo skeletu a zeleniny. Takto prepasírovaný vývar vrátime do hrnca a pridáme ryžu, ktorú varíme až do úplného rozvarenia. Nalejeme do blendera a blendujeme do úplnej jemnosti. Podľa potreby ešte prepasírujeme cez plátno. Dochutíme a môžeme podávať.