Dezert: Khao Now Mamuang

Dezert: Khao Now Mamuang

Lepkavá kokosová ryža s mangom.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky!

Lepkavá ryža:

1 hrnček Lepkavá ryža

0,2 dcl Kokosové mlieko

5 PL cukor

Strúhaný kokos

Tapioka:

1 hrnček tapioka

4 hrnčeky voda

4 hrnčeky kokosové mlieko

2 PL cukor

2 PL mangové pyré

Žlté farbivo

1 plát želatína

Mangový sorbet:

1 ks zrelé mango

5 PL cukor

Voda

Limetová šťava

Zdroj: TV JOJ

Lepkavá ryža:

Ryžu premyte 3 krát, aby ste ju zbavili prebytočného škrobu z vody. Ryžu zalejte horúcou vodou na pár minút. Ryžu dajte do hrnce (spolu s vodou kde sa močila), zalejte 0,2 dcl kokosového mlieka, pridajte cukor a za stáleho miešania varte, kým ryža nezmäkne. Ak je potrebné dolievajte vodou, alebo kokosovým mliekom. Keď je ryža mäkká, nechajte vychladnúť. Po vychladnutí vytvarujeme guličky, ktoré obalíme v strúhanom kokose. Môžeme ozdobiť mangovým pyré do stredu.

Tapioka:

Perly zalejte vodou a nechajte postáť 10 minút. Dajte variť. Obvykle 1 diel suchých perál na 8 dielov tekutiny. Ja používam pol voda a pol kokosové mlieko. Priveďte k varu a počas varenia neustále miešajte, aby sa neprichytili. Dôležité je tiež varenie na nízkej teplote.

Pri výbere kokosového mlieka dajte pozor, aby neobsahovalo zbytočné konzervanti a malo čo najvyšší podiel kokosovej hmoty (minimálne 60 – 70 % jeho obsahu). Môžete pridať mangové pyré. Mangové pyré si pripravte v mixéry z 1 ks zrelého manga, ryžového sirupu a limetovej šťavy. Ešte teplú mangovú tapioku vložte do formičiek a nechajte v chladničke/mrazničke stuhnúť. Pri podávaní dozdobte jedlým kvetom.

Mangový sorbet:

Vo vode si rozpustite cukor - nechajte vychladnúť. Mango rozmixujte v mixéri, pridajte limetovú šťavu, vychladenú cukrovú vodu a zamixujte. Nalejte do misky a nechajte v mrazničke stuhnúť. Pri servírovaní dozdobte lístkom mäty.

Tagy: Dezert