Hlavné jedlo: Gourmet hitparáda

Hlavné jedlo: Gourmet hitparáda

Tuniakovy stejk s basmati ryžou.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme:

Čerstvé tuniakové steaky

Olivový olej

Čierne korenie

Soľ

Rukola

Kvasená kapusta

Oranžova mrkva (strúhaná na stredné pásiky)

Žltá cibuľa

Repkový olej

Avokádo

Citrón

Limetka

Trochu červenej cibuľky

Mletá rímska rasca

Koriandrová vňať

Cherry paradajky

Basmati ryža

Cela rímska rasca

Čerstvý kôpor

Citrón

Quacamole

Postup: 

Rozkrojíme avokádo, vyberieme stredovú kôstku, vyberieme lyžičkou peknú zelenú časť do misky. Ošúpeme a nakrájame trochu červenej cibuľky najemno a trochu zasolíme a necháme odstáť 1-2 min (pre menej ostrejšiu chuť).  Nakrájame cherry paradajky na menšie kúsky. Do misky s avokádom pridáme limetkou a citrónovú šťavu (podľa potreby) a nasypeme trochu mletej rasce a pomačkáme vidličkou. Umyjeme a nakrájame koriadnrovú vňať na menšie kúsky. Pokrájane paradajky spolu s červ. cibuľkou a koriadrom vmiešame do rozmáčanej avokádovej zmesi. Dáme schladiť. Dôkladne umyjeme basmati ryžu. Panvicu dáme mierne rozohriať a pridáme rímsku rascu (podľa chuti), aby sa opäť rozvoňala. Podlejeme repkovým olejom, nech sa trochu posmaž. Opatrne nasypeme umytý odkvapkanú ryžu, aby nevyfrkoval olej a začneme smažiť spolu s rímskym kmínom, premiešavame. Keď je mierne ošmahnutá, pridáme soľ (podľa chuti). Smažíme dokopy cca 5 - 6 minút na miernom ohni, nech je trochu chrumkavejšia. Potom ryžu podlejeme trochou vody (nakoľko je posmažená už a basmati ryža nevyžaduje veľa vody (hovoríme o bielej basmati) a necháme zakrytú variť na najmenšej intenzite 2-3 min. Toto cele záleží od doby smaženia a preferencii - kto ľúbi mäkšiu ryžu, musí ju robiť trosku iným spôsobom.

Zdroj: TV JOJ

Kapustovo-mrkvovo-cibuľový šalát:

Kvasenú kapustu premiestnime do sitka a prepláchneme studenou vodou, aby nebola až tak veľmi kysla. Potom ju na doske mierne nakrájame na želané tvary. Ošúpeme žltú cibuľku a pokrájame na jemné pásiky a trochu zasolíme a necháme odstáť. Ošúpeme si oranžovú mrkvu nastrúhame na stredne pásiky. V miske zmiešame cibuľu, kapustu, mrkvu. Zasolíme a polejeme repkovým olejom podľa chuti.

Rukolový šalát: 

Umytú rukolu mierne zasolíme, pokoreníme čiernym mletým korením, prelejeme trochou olivovým olejom a zamiešame.

Tuniakový steak: 

Tuniakový steak umyjeme a osušíme utierkami, mierne posolené a pocitrónované - okoreníme najlepšie čerstvým mletým čiernym korením. Rozpálime si panvicu na intenzitu (záleží od hrúbky a preferencii prepečenia steakov). Nalejeme olivový olej (najlepšie vysoko kvalitný). Opečieme steaky (mierne prikrytý, ak treba) z jednej a druhej strany (záleží od kvality sporáka a panvice) cca 4 min - 2 min. z jednej a 2 min. z druhej strany. Servírujeme v požadovaných množstvách spolu s výpekovou šťavou zo steakov (ak máme) na široké plytké taniere spolu s miernym množstvom ryže, kapustovo-mrkvovým šalátom, quacamole, rukolou a dozdobíme nakrájanou čerstvou voňavou kôprovou vňaťou so štvrtkou citrónu na pokvapkanie pre kyslejšiu chuť.

Tagy: Jedlo