Polievka: Raňajky cigánskych barónov

Polievka: Raňajky cigánskych barónov

Hovädzí vývar s domácimi rezancami.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

hovädzia kvetová špička

špikové kosti

zelerová bulva

petržlen s vňatkou

mrkva s vňatkou

cibuľa

baby zemiaky

baby špenát

cesnak

chren

jablko

vajíčko

mlieko

hladká múka

čierne korenie

soľ

bobkový list,

nové korenie

slnečnicový olej

zemiakový chlieb

veltlínske zelené z Wachau.

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Na panvici ošmahneme cca 1.2 kg veľký kus hovädzej kvetovej špičky. Takto upravené mäso vložíme do veľkého hrnca so studenou vodou, pridáme cca 5 ks bobkových listov, cca 7 ks čierneho korenia a cca 5 ks nového korenia. Na panvicu, na ktorej sme pripravovali mäso si položíme polovicu rozkrojenej veľkej cibule a smažíme v mieste rezu, kým nezačne cibuľa černieť. Cibuľu opatrne kliešťami následne vložíme do vody. Pozor neprechádza varom, udržujeme teplotu medzi 85 a 90 stupňami.

Celestínske rezance:

Do misky si pripravíme zmes na celestínske palacinky: vajíčko, hladkú múku, mlieko, vodu, soľ a korenie. Zmes rozšlaháme na palacinkové cesto. Do pripraveneho cesta pridáme nakrájanú vňať z petržlenu a vňať z mrkvy, prípadne nastrúhanú mrkvu. Na panvici si z tohto cesta urobíme slane celestínske palacinky. Hotové palacinky nakrájame na šírku a dĺžku bežných polievkových rezancov.

Špikové kosti si rozložíme na plech s papierom na pečenie. Vložíme do rúry, ktorú sme si predhriali na 185 stupňov. Pečieme cca 35 minút.

Servírovanie jedla:

Tafelspitz: 

Ošmahneme krajec zemiakového chleba na panvici. S chlebom podávame pečenú/varenú špikovú kosť.

Tafelspitz - polievka: 

Do polievkového taniera vložíme celestínske rezance. Následne vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu z vývaru. Zalejeme vývarom. Ozdobíme kytičkami čerstvej petržlenovej vňate.

Tagy: Polievka