Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Na žemle:
1 sušené droždie
240 ml teplého mlieka
2 PL kryštálového cukru
450 g hladkej múky
1,5 ČL soli
75 g maslo izbovej teploty
1 rozšľahané vajce
1 PL mlieka
cesnakový sezam
Postup na žemle:
Spravíme si kvások - teplé mlieko a cukor premiešame v miske a pridáme droždie. Do misky od robota navážime múku, soľ, maslo a pridáme hotový kvások. Začneme miesiť cesto asi 3 min a pridáme 3/4 rozšľahaného vajca. (1/4 vajca 1 PL mlieka bude na potretie). Vypracujeme cesto, ktoré dáme kysnúť do trúby na 30 stupňov na 1 hodinu. Vykysnuté cesto si rozdelíme na cca 6 častí a vypracujeme na menšie guľky. Položíme na plech a prikryté necháme ešte 20 min. podkysnúť. Potom potrieme vajíčkovou zmesou, posypeme sezamom a pečieme na 180 stupňov asi 20 minút.
Burger:
žemličky
majonéza z aquafaby
150 ml oleja
3 Pl vody z cícera
1 Pl octu
2 ČL horčice
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL soli
1 ČL medu
voda zo zaváraných uhoriek
4 zavárané uhorky nasekané na drobno
mleté mäso cca na 5 porcií
maslo 20 g
rozmarín
3 strúčiky cesnaku
2 ČL soli
1,5 ČL korenie
údená paprika
1 ČL
1 ČL korenie bbq a čevapčiči korenie
majorán
zemiačiky malé
červená cibuľa
rajčiny
rímsky šalát
kyslé uhorky
citrón
plátkový syr
trnavská nátierka
Postup:
Najprv si ochutíme mäso - cesnak, soľ, korenie, paprika, bbq korenie, čevapčiči korenie, majoránka podľa chuti, kvapku citrónovej šťavy a necháme si mäso odstáť v chladničke. Prichystáme si majonézu - do vysokej nádoby dáme cícerovú vodu, ocot, horčicu, nasekaný cesnak a soľ. Rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Mixér necháme pustený a po kúskoch prilievame olej a stále mixujeme. Po čase sa nám z toho začne formovať majonéza, ak bude moc hustá pridáme vodu z kyslých uhoriek. Na dochutenie pridáme med a nasekané uhorky.
Nakrájame si zeleninu - rajčinky, šalát, cibuľu a kyslé uhorky. Rozkrojenú žemľu opečieme na panvičke a potrieme vrch aj spodok majonézou. Zemiačiky poriadne umyjeme a dáme ich variť na cca 10-13 min závisí od druhu. Uvarené ich prekrojíme na polovicu a opečieme ešte na panvici s maslom a rozmarínom do zlatista. Na druhej panvici si na masle opečiem mäso vytvarované do placiek (nemôžu byť moc hrubé). Mäso priebežne kontrolujem jemným pichnutím nožíka. (ak vyteká krv musíme ho ešte opekať). Na upečené mäso ešte na panvici položím plátok syra aby sa rozpustil. Na spodok žemle dám šalát, potom mäso, rajčinu, cibuľu nakoniec uhorky. Ako dip k zemiakom podávam trnavskú nátierku.