Hlavné jedlo: Poschodová krava

Hlavné jedlo: Poschodová krava

Burger s domácimi žemľami.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Na žemle:

1 sušené droždie

240 ml teplého mlieka

2 PL kryštálového cukru

450 g hladkej múky

1,5 ČL soli

75 g maslo izbovej teploty

1 rozšľahané vajce

1 PL mlieka

cesnakový sezam

Postup na žemle:

Spravíme si kvások - teplé mlieko a cukor premiešame v miske a pridáme droždie. Do misky od robota navážime múku, soľ, maslo a pridáme hotový kvások. Začneme miesiť cesto asi 3 min a pridáme 3/4 rozšľahaného vajca. (1/4 vajca 1 PL mlieka bude na potretie). Vypracujeme cesto, ktoré dáme kysnúť do trúby na 30 stupňov na 1 hodinu. Vykysnuté cesto si rozdelíme na cca 6 častí a vypracujeme na menšie guľky. Položíme na plech a prikryté necháme ešte 20 min. podkysnúť. Potom potrieme vajíčkovou zmesou, posypeme sezamom a pečieme na 180 stupňov asi 20 minút.

Zdroj: TV JOJ

Burger:

žemličky

majonéza z aquafaby

150 ml oleja

3 Pl vody z cícera

1 Pl octu

2 ČL horčice

1 strúčik cesnaku

1/2 ČL soli

1 ČL medu

voda zo zaváraných uhoriek

4 zavárané uhorky nasekané na drobno

mleté mäso cca na 5 porcií

maslo 20 g 

rozmarín

3 strúčiky cesnaku

2 ČL soli

1,5 ČL korenie

údená paprika

1 ČL

1 ČL korenie bbq a čevapčiči korenie

majorán

zemiačiky malé

červená cibuľa

rajčiny

rímsky šalát

kyslé uhorky

 citrón

plátkový syr

trnavská nátierka

Postup:

Najprv si ochutíme mäso - cesnak, soľ, korenie, paprika, bbq korenie, čevapčiči korenie, majoránka podľa chuti, kvapku citrónovej šťavy a necháme si mäso odstáť v chladničke. Prichystáme si majonézu - do vysokej nádoby dáme cícerovú vodu, ocot, horčicu, nasekaný cesnak a soľ. Rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Mixér necháme pustený a po kúskoch prilievame olej a stále mixujeme. Po čase sa nám z toho začne formovať majonéza, ak bude moc hustá pridáme vodu z kyslých uhoriek. Na dochutenie pridáme med a nasekané uhorky.

Nakrájame si zeleninu - rajčinky, šalát, cibuľu a kyslé uhorky. Rozkrojenú žemľu opečieme na panvičke a potrieme vrch aj spodok majonézou. Zemiačiky poriadne umyjeme a dáme ich variť na cca 10-13 min závisí od druhu. Uvarené ich prekrojíme na polovicu a opečieme ešte na panvici s maslom a rozmarínom do zlatista. Na druhej panvici si na masle opečiem mäso vytvarované do placiek (nemôžu byť moc hrubé). Mäso priebežne kontrolujem jemným pichnutím nožíka. (ak vyteká krv musíme ho ešte opekať). Na upečené mäso ešte na panvici položím plátok syra aby sa rozpustil. Na spodok žemle dám šalát, potom mäso, rajčinu, cibuľu nakoniec uhorky. Ako dip k zemiakom podávam trnavskú nátierku. 

Tagy: Jedlo