Dezert: 2.5 promile

Dezert: 2.5 promile

Opitý izidor

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Cesto:
• 150 g práškového cukru
• 150 g palmarínu
• 4 vajcia
• 120 g mletých vlašských orechov
• 70 g polohrubej alebo hrubej múky
• 1 ČL kypriaceho prášku
• 2 PL kakaa

 Orechová plnka:
• 200 g mletých vlašských orechov
• 100 g práškového cukru
• 150 ml rumu
• 1 vanilkový cukor

Kakaový krém:
• 6 žĺtok
• 3 PL kakaa
• 100 g práškového cukru
• 250 g masla
• 150 g čokolády a 100 ml šľahačky na polevu
• lupienky mandlí, jedlé kvety

Zdroj: TV JOJ

Postup:
Na cesto najprv vymiešame maslo s cukrom do krémova. Potom postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované. Pridáme orechy a múku s kypriacim práškom a vmiešame ich do zmesi. Bielky vyšľaháme do tuha a pomocou gumenej varechy ich dôkladne vmiešame do orechovej zmesi. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 15-18 minút. Na orechovú plnku zmiešame všetky prísady a necháme ich asi 15 - 20 minút odstáť. Na kakaový krém si pripravíme vodný kúpeľ. Do veľkého hrnca dáme na spodok vodu a privedieme ju do varu, nad vodu dáme misu (dno misy sa nesmie dotýkať vody) a do misy dáme žĺtky a cukor a šľaháme do hustého bledého krému (zatiaľ čo neustále varíme vodu v hrnci, aby sa robila para). Keď sú vajcia s cukrom vyšľahané tak, že nám vznikol hustý krém, pridáme kakao a zašľaháme ho a túto zmes necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby sa na povrchu netvorila kôrka. Maslo si vyšľaháme do krémova a postupne doň pridávame a všľahávame kakaovú zmes. Orechovú plnku natrieme a uhladíme na upečenom korpuse a na ňu navrstvíme kakaový krém a uhladíme povrch. Dáme do chladničky stuhnúť. Na stuhnutý krém potom nalejeme polevu (zovretou šľahačkou zalejeme na drobno nasekanú čokoládu, rozmiešame, kým sa čokoláda roztopí a necháme vychladnúť) a necháme stuhnúť.

Tagy: Dezert