Hlavné jedlo: Betlehem nestretlo

Dezert: Biele zlato

Biela čokoláda, merinque, rakytník, tekvica,

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Merinque

Ingrediencie:

240 g bielka

300 g práškový cukor = šľahať

500 g cukor kr.

150 g voda = 115 c

Postup:

Bielka s práškovým cukrom si šľaháte a postupne prilievajte 115stupňovú cukrovú vodu, kým to nevychladne. Striekajte na silikón a dajte sušiť na 70 stupňov cez noc do sušičky.

Citrusové bavaro:

Ingrediencie:

250 g smotana 35 %

38 g cukor kr.

38 g biela čokoláda

80 g červený pomaranč

pyré

Soľ štipka

2,5 x želatína

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Všetko spolu spojíme a prevaríme, pridáme nabobnanú želatínu, zamiešame a precedíme cez sitko, a nalejeme do silikonových foriem. Zamrazíme. Pred vybratím zo silikónovej formy treba zastriekať žltým velvet sprejom.

Marinovaný rakytník:

Ingrediencie:

250 g

kryštál cukor

0,5l pomarančový fresch

0,5 l rakytník

4 x kardamón

1 x škorica celá

4 x badián

0,5 kg rakytník

1 x pomarančová kôra a šťava

Postup:

Z cukru si pripravíme karamel, zalejeme pomarančovým freschom a vložíme ostatné koreniny, pomaly redukujeme na polovicu, vznikne nám glace, do krorého pridáme pripravený očistený rakytník, krátko povaríme a necháme vychladnúť.

Tekvicová zmrzlina:

Ingrediencie:

1 l mlieko 3,5 %

1 l smotana 33 %

400 g žĺtok

450 g kr. cukor

400 g upečená hokkaido tekvica

10 x badián

4 x vanilka

2 x kôra a šťava z pomaranča

40 g zázvor

2 g klinček

5 g kardamón

15 g škorica celá

Postup ako pri creme anglaise.

Ganáž:

 Biela čokoláda

Ingrediencie:

100 g červený pomaranč

150 g mascarpone

100 g smotana 33 %

150 g biela čoko

2 pl želatína

Postup:

Spojte smotanu a pomaranč. pyré, zohrejte na 80 stupňov, zapracujte nabobnanú želatínu a prelejte cez pripravenú čokoládu. Do takto pripravenej zmesi jemne primiešajte mascarpone - naplňte silikónové formy a dajte mraziť.

Consomé rakytník: 

Ingrediencie:

250 g rakytník šťava

100 %

250 g siple sirup

1x vanilka

Postup:

Všetko spolu spojte a dajte zachladiť.

Tagy: Dezert