Stratili ste na dovolenke svoj pas? Prečítajte si, čo v takom prípade treba robiť!

Cenné rady vám dá hovorkyňa polície.

Dovolenkové obdobie je v plnom prúde a všetci sa tešíme na zaslúžený oddych. Lenže niekedy stačí minúta nepozornosti a máme o problémy postarané. Nejeden z vás určite zažil situáciu, že stratil pas a odžil si poriadnu byrokratickú tortúru či problémy na letisku. Mnohí ľudia však stále nevedia, čo treba robiť, ak o pas prídu. „Ak sa to stane v zahraničí, najjednoduchšie je obrátiť sa na tamojšiu políciu, ktorá veľmi ochotne poradí a pomôže. Samozrejme, je to možné aj formou zastupiteľského úradu. Veľmi vyhľadávaná destinácia je Chorvátsko. Máme tam slovenských policajtov počas celého leta, ktorí sú tam nonstop 24 hodín denne k dispozícii,“ radí hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Balogová, ktorá bola hosťom v Dobrom ráne.

 Iný postup je ale v prípade, ak svoj pas stratíte a znovu nájdete. Vtedy musíte byť obzvlášť opatrní, aby ste neskončili za mrežami z podozrenia na trestný čin! „V takýchto prípadoch je veľmi dôležité stratu alebo odcudzenie bezodkladne nahlásiť buď na oddelení dokladov alebo aj mimo stránkových hodín na najbližšom obvodnom oddelení. Pretože na ceste do zahraničia sa môže stať, že  pri kontrole vnútri v krajine, sa bude takýto doklad, ktorý je v databáze stratených a odcudzených dokladov, považovať za podozrenie z trestného činu zneužitia dokladov,“ varuje Balogová, ktorá zároveň pripomína, že povinnosť mať pas majú aj tí najmenší. „Od 26. júna 2012 nie je možné uskutočniť zápis do pasu rodiča. Preto aj na nákupy do susednej krajiny musí mať aj bábätko svoj vlastný cestovný pas,“ doplnila.

Zaujímavé témy, aktuálne informácie, atraktívnych hostí a chutné recepty nájdete každý pracovný deň od 6:45 v rannej relácii Dobré ráno na JOJke. Sledujte nás!