Milé zvyky, ktoré pomáhajú: Ako na onkológii spríjemňujú chorým deťom pobyt v nemocnici?

Nemocnica je miesto, na ktoré by sa nemalo dostať žiadne dieťa. Žiaľ, choroby sa nevyhýbajú ani tým najmenším. Aby detskí pacienti prežívali chvíle za múrmi nemocnice čo najpríjemnejšie, vymýšľa zdravotnícky personál rôzne milé zvyky, ktoré to chorým detičkám uľahčujú.

Nový výnimočný seriál Jenny prináša príbeh 15-ročnej tínedžerky, ktorej život sa zo dňa na deň zmení po tom, čo jej diagnostikujú leukémiu. Hoci sa pre mladé dievča začne boj o zdravie, za žiadnych okolností si chorobou nenechá vziať nárok na zábavu, rodinu, kamarátov či na prvú lásku. A práve to je naším cieľom. Búrať mýty o rakovine a šíriť osvetu. Víta to aj zdravotnícky personál, ktorý robí každý deň všetko pre to, aby malí i veľkí pacienti zvládali svoju liečbu s odhodlaním a úsmevom na tvári. „My sme tu s tými deťmi stále. Odkedy ráno prídu, až kým poobede idú domov. Keď máme chvíľku čas, zahráme sa s nimi, porozprávame sa. Nie sú to len témy týkajúce sa choroby. Veľakrát rodičia za nami prídu a posťažujú či pochvália sa udalosťami mimo nemocnicu a chorobu. Či už sú to zápchy v meste, cestovanie, vymeníme recepty, porozprávame, čo sa stalo doma, čo sa im podarilo alebo aj nepodarilo a podobne. Vzťahy medzi deťmi, rodičmi a nami veľakrát už nie sú v medziach personál - pacient/rodič pacienta, vznikajú priateľstvá, " vysvetľuje sestra Zdenka Geregová z Dennej kliniky na bratislavských Kramároch, kde sa seriál Jenny nakrúcal.

Čo povedal o seriáli Jenny režisér Peter Begányi? Pozrite si video:

​Aj na tomto mieste zdravotnícky personál vymýšľa rôzne spôsoby, ako odmeňovať detičky za ich odvahu pri odberoch či iných pre ne nepríjemných situáciách. Odmenou za statočnosť bývajú sladkosti alebo všelijaké drobnosti ako sú malé hračky, nálepky, omaľovánky či medaily a, samozrejme, aj pohladenie, pochvala či úsmev. Rúčky malých pacientov zvyknú po odberoch zdobiť aj leukoplasty, na ktoré sestričky nakreslia smajlíka. Nielen pre detských pacientov z onkológie, ale aj pre tých z iných oddelení, majú v bratislavskej nemocnici zavedený takzvaný adopčný systém kvetov. Keď dieťa príde do nemocnice, môže si „adoptovať" jednu z izbových rastlín, ktoré zdobia chodbu v kvetinovom kútiku. Označia si ju svojím menom a počas celého pobytu v nemocnici sa o kvietok starajú. Pri odchode z nemocnice si rastlinku odznačia a tá putuje do rúk ďalšieho detského pacienta. Aj starostlivosť o kvietky má deti pozitívne naladiť a motivovať k liečbe. Detskú onkológiu pravidelne navštevujú aj zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors. Ich úlohou je prinášať smiech a radosť chorým deťom do nemocníc. Podporujú ich psychickú pohodu, aby lepšie zvládali strach z hospitalizácie. V praxi to znamená, že deti z rôznych oddelení (teda nielen z onkológie) odprevádzajú na operačné sály, spríjemňujú im čakanie pred ordináciami, rozveseľujú ich na oddeleniach a vytvárajú im kreatívne programy. Pobyt na onkológii, teda, nie je nevyhnutne len smutný a ťaživý. Personál robí všetko pre to, aby detičkám vyčaril úsmev na tvári. Pravdou ale ostáva, že najlepšia by bola onkológia vtedy, keby na nej neboli žiadni pacienti.

Sledujte výnimočný seriál Jenny už v nedeľu 1. marca o 20:35 na JOJke!

Tagy: Jenny