Slovenská gastronómia podľa Korbeliča viazne: Ľuďom chýba čas a peniaze!

Čo je u nás najväčším hitom?

V relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja sa okrem amatérskych kuchárov objavujú v každej epizóde aj naši špecialisti, ktorí majú s varením bohaté a dlhoročné skúsenosti. Ich cenné rady nám tak vždy pomôžu lepšie sa zorientovať v gastronómii ako takej a prinášajú nám tipy na zlepšenie prípadných chýb či nedostatkov pri varení. Jedným zo štyroch špecialistov, od ktorých závisí osud súťažiacich, je Martin Korbelič.

Priznal nám, že gastronómia na Slovensku v posledných rokoch mierne stagnuje kvôli ekonomickej situácii i nedostatku času. „Tých kuchýň je pomenej, fine dining sa vytráca a prichádza na rad stredná vlna reštaurácií – nie moc drahé, rýchlejšie urobené jedlá a za nižšie náklady,“ prezrádza nám vrcholový gastronóm. Za pojmom fine dining sa pritom skrýva zážitková gastronómia, na ktorú u nás ľudia nemajú priveľa času, ani peňazí. „Ľudia sa radšej stravujú rýchlo, než kvalitne a chutne,“ pokračuje Martin.  

Podľa Korbeliča sú v súčasnosti na Slovensku veľkým hitom pivárne, v ktorých sa spája príjemné s užitočným. „To je vlna, ktorá sa udržuje v strednej úrovni reštaurácií a tam sa dáva k dobrému jedlu aj dobré pivo,“ vysvetľuje známy špecialista. Tajomstvo ich úspechu spočíva aj v tom, že ľudia uprednostnia pred naškrobenosťou radšej príjemné prostredie a jednoduchosť. „Ľudia nemajú radi to, keď si sadnú do reštaurácie a nevedia, na čo ten príbor je a majú obavy z toho, že niečo nevedia,“ dodáva Martin. Budúcnosť slovenskej gastronómie tak spočíva v jednoduchosti, rýchlosti, primeranom pomere medzi cenou a kvalitou.

Sledujte premiérovú epizódu Moja mama varí lepšie ako tvoja aj dnes večer o 17:55 na JOJke!