Dychberúca chalúpka ako vystrihnutá zo skanzenu: Neuveríte, kedy bola postavená!

V rámci obľúbenej relácie Na chalupe sme sa aj tento raz vybrali na krásnu, priam rozprávkovú chalúpku v lone prírody na Šumave. Príbeh chalupára Pavla vás presvedčí, že nie všetko je také, ako sa na prvý pohľad zdá.

Posledná epizóda aktuálnej sezóny relácie Na chalupe bude patriť krásnej drevenej chalúpke, ktorá sa nachádza v dedinke Čeletice na českej Šumave. Jej majiteľom je Pavel Matura. Veľký milovník skanzenov, ktorému sa podarilo navštíviť všetky takéto miesta naprieč celým Slovenskom a Českom. Zrejme aj tam čerpal inšpiráciu na stavbu svojej oázy relaxu. „Chalupu, ktorá je tu neďaleko, sme začali rekonštruovať v roku 1995. Keďže sme potrebovali jednu sezónu sa niekde ubytovať, pretože tam nebola strecha a strop, povedali sme si, že musíme si nájsť provizórne obydlie. A vzniklo z toho toto,“ vysvetlil.

​Na vonkajší obklad využil trámy, ktoré dostali od známych. Zaujímavosťou ale je, že ich nijako povrchovo neupravoval. Napriek tomu (alebo možno práve preto?) vyzerajú naozaj malebne. „Čo sa týka náterov, do dnešnej doby som nenašiel žiadny, ktorý by bol vhodný, a s ktorým by som bol spokojný. Pretože všetky lazúry sa časom olúpu. Kedysi sa tiež žiadne nátery nerobili... Takže, najlepšie je to drevo nechať tomu prirodzenú zreniu, tomu krásnemu starnutiu. Časom to získa nádhernú patinu,“ vysvetlil. Ako vyzerá interiér tejto chalúpky a aké ukrýva vychytávky?

Nenechajte si ujsť reláciu Na chalupe každú nedeľu o 16:50 na JOJke!

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora