Závin bez kysnutia? TAKTO rýchlejšie si ho môžete pripraviť v celozrnnom aj špaldovom variante!

Tradičný závin nájde svoje uplatnenie v každej slovenskej domácnosti. Či už ho máte radi s orechmi, makom, alebo tvarohom, dá sa pripraviť aj bez kysnutia, ktoré zaberie najviac času!

Relácia Na chalupe ponúka divákom nielen tipy okolo chalupy a jej zveľaďovania, ale aj lahodné recepty na varenie a sladké a slané pečenie. Tentokrát si s nami môžete pripraviť chutný závin, ktorý svoje miesto nájde v každej domácnosti. Obzvlášť, ak je zdravší a dá sa rýchlejšie pripraviť.

Suroviny na cesto:

1.5 kg celozrnnej a špaldovej múky 

500 ml mlieka

200 g kryštálového cukru 

1 lyžička soli 

2 vajcia

300 ml oleja

prášok do pečiva 

mak

Maková plnka:

300 g mletého maku

150 g práškového cukru 

150 - 200 ml horúceho mlieka

postrúhané jablko

1 lyžičky mletej škorice

1 lyžica rumu 

Orechová plnka:

300 g mletých orechov

150 ml horúceho mlieka

3 lyžice cukru 

1 vanilkový cukor 

3 lyžice marhuľového džemu 

Tvarohová plnka:

750 g tvarohu 

3 vajcia

2 lyžice práškového cukru

3 lyžice detskej krupice

Zdroj: unsplash.com

Postup:

​Zohrejeme si mlieko, kde roztrúsime droždie. Mlieko nemôže byť vrelé, pretože zabije kvasinky v droždí. Medzitým dáme do misky (alebo robota) všetky múky s makom, do múky pridáme prášok do pečiva. Do mlieka nasypeme cukor a následne pridáme jeden a pol kocky droždia, pridáme trocha múky. Vymiesime si cesto, kvások pracuje len počas prípravy cesta. Na cesto potrebujeme múky, mlieko, dve vajcia, olej, trošku soli a môžeme miesiť. Miesime, kým nevnikne hladká hmota, ktorá sa bude odliepať od nádoby, môžeme doplniť mlieko. Pridáme do nej kvások. 

Na orechovú plnku zmiešame orechy, teplé mlieko a džem. Pri maku miešame zase slivkový lekvár s makom (jedna k jednej), ale doplníme aj o marhuľový lekvár. Tvaroh spojíme s krupicou podľa potreby, na pol kila tvarohu dáme dve vajíčka, pridáme cukor a vďaka krupici bude tvaroh držať pokope a neroztečie sa. Celý recept a postup aj s prípravou cesta bez kysnutia a robota si môžete pozrieť vo videu!

​Sledujte Na chalupe dnes o 16:50 na JOJke!