Požiera váš nábytok červotoč? Nevyhadzujte ho! Takto otravný hmyz navždy zlikvidujete!

S nami vyženiete nepozvaných hostí raz dva.

Starodávny vintage nábytok z masívneho dreva je krásnou dekoráciou príbytku a dodá každému interiéru špecifickú atmosféru. Odvrátenou stránkou takýchto kúskov býva, že sa často stávajú obeťou hladných červotočov, ktoré dokážu aj veľký kus nábytku dohrýzť na prach. Ak vo vašom nábytku nájdete malé dierky a chodbičky, je viac než jasné, že k vám domov prišli nepozvaní hostia. Avšak, ako s nimi raz a navždy zatočiť? Na začiatok musíte zistiť, či červotoč v dreve ešte žije. Zistíte to jednoduchým fúknutím do dreva.

Ak sa z neho bude prášiť, červotoč je stále aktívny a treba ho zahubiť. „Pokiaľ ide o prírodné prípravky, nie sú mi známe také, ktoré skutočne zaručene a stopercentne fungujú. Ale jednou z možností je skúsiť napustiť drevo akrylátovou živicou. Je zdravotne neškodná, zubári ju používajú na vyplnenie zubných kazov, čiže ju môžeme nosiť v ústach celý život a nič nám nespraví. Zriedená živica vyplní všetky chodbičky, ktoré si urobil drevokazný hmyz. Dosiahneme jednak to, že drevo bude pevné a jednak to, že drevo nebude chutiť drevokaznému hmyzu, pretože bude zvrchu aj zvnútra chodbičiek vyplnené tvrdou a nechutnou akrylátovou živicou,“ poradil šéfredaktor časopisu Urob si sám Stanislav Botúr.

Ak už červotoč nežije, stačí drevo poriadne vyšmirgľovať a natrieť impregnačným olejom. Pri brúsení dreva treba myslieť na to, že čím je číslo brúsneho papiera nižšie, tým je väčšia jeho zrnitosť. Pri brúsení postupujeme vždy od najnižšieho čísla k dobrúseniu šmirgľom s najvyššou hustotou zrna, čiže k najjemnejšiemu brúseniu.

Vyhrajte predplatné časopisu Urob si sám! Stačí ak správne odpoviete na súťažnú otázku. Všetky informácie nájdete na tomto linku.

Sledujte reláciu Na chalupe opäť v nedeľu o 16:50 na JOJke!

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora
Tagy: Na chalupe