Neviete sa dlhodobo zbaviť vlhkosti vo vašom dome? Možno robíte jednu z týchto chýb!

Ak plánujete rekonštrukciu, určite čítajte ďalej.

Vlhkosť v dome vie narobiť poriadne problémy. Okrem toho, že vám po čase začnú steny zdobiť nepríjemné plesne, zvýšená vlhkosť nie je prospešná ani pre naše zdravie. Ak na boj s vlhkosťou používate pohlcovače, ktoré si kúpite v akomkoľvek obchode, zbystrite pozornosť. Tie totiž neriešia problém komplexne, odstraňujú akurát následky, nie však príčinu. Ako sa s ňou popasovať, poradila v relácii Na chalupe architektka Silvia Gajdošová. Dodržiavať by sme mali tri základné zásady. Prvou je odviesť dažďovú vodu zo striech mimo základovej konštrukcie. Je preto nutné osadiť odkvapy a zviesť ich mimo základových múrov. Ak je okolie domu mimoriadne vlhké, treba oddrenážovať celý pozemok okolo domu.

Potom nasleduje krok dva. Prvou pomocou pri vlhkých stenách je odkopanie nosných konštrukcií až po úroveň základov, najlepšie až po nenasiakavú časť. Tento priestor potom treba vyplniť nenasiakavým materiálom. „Najväčšia chyba je, keď si to ľudia urobia ako na klasickom dome, že vybetónujú celú plochu a dom potom nemôže dýchať. Vtedy tá vlhkosť nemá inú možnosť len ísť do tých múrov,“ upozornila Gajdošová. Všetky steny a podlahy by preto mali byť upravené tak, aby boli paropriepustné, to znamená, že na nich vlhkosť nebude kondenzovať, ale bude sa prirodzene uvoľňovať do vzduchu. Ideálnym materiálom je podľa architektky štrk kladený v dostatočnej hrúbke. Výbornou alternatívou je penové sklo. Ide o nenasiakavý materiál, ktorý zároveň spĺňa tepelne-izolačnú funkciu. Nepatrí však medzi najlacnejšie „špásy“. Za meter kubický zaplatíte zhruba 45 eur.

Tretím a nemenej dôležitým krokom je správne zateplenie vonkajšej fasády. Ak na zateplenie použijete polystyrén, vlhkosti nikdy nezamávate na rozlúčku. Tento materiál totiž neprepúšťa vlhkosť a aj napriek častému vetraniu sa plesní, mokrých múrov či okien nezbavíte. Na tepelnú izoláciu zvoľte radšej drevovláknitú dosku alebo konopnú izoláciu. Omietku by ste si zas mali vybrať hlinenú alebo vápennú.

Ďalšie skvelé tipy prinesie relácia Na chalupe už v nedeľu o 16:55 na JOJke!

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora
Tagy: Na chalupe