Ako si vypestovať chutnú zeleninu a krásne rastlinky z toho, čo máte doma v kuchyni?

Možností, ako si dopestovať niečo z toho, čo už máte doma, je oveľa viac, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Podľa Martina Čurdu z Novej záhrady sa dá rozmnožiť skoro každé ovocie či zelenina. Len treba vedieť, ako na to.

Staré známe heslo „všetko sa dá, len treba chcieť“ platí v záhradkárčení dvojnásobne. Trpezlivosť a starostlivosť sú základné predpoklady na to, aby ste vypestovali čokoľvek, čo budete chcieť. A to dokonca z toho, čo máte doma v kuchyni. Podľa Martina Čurdu z Novej záhrady sa dá rozmnožiť takmer každé ovocie či zelenina, no zároveň pripomína, že nie pri všetkom treba čakať úrodu.

Ovocie: Kivi, citróny či pomaranče sú najvďačnejšie druhy ovocia v otázke vlastnej výsadby do kvetináča. Stačí z plodu vybrať semienka, očistiť ich od dužiny a zasadiť. Pri dostatočnej trpezlivosti a starostlivosti si vypestujete krásne rastlinky. Netreba však zabúdať na to, že úrodu nebudete mať len tak ľahko. Keďže ide o rastliny semenáče, nie o navrubľované odrody. Dobrou správou ale je, že rodiaca odroda sa dá ľahko dodatočne naštepiť. Podobne je to aj s jablkom či hruškou.

Pestovanie Zdroj: Profimedia

Zelenina:Čo sa ľahko množí a pri čom môžete zaznamenať veľké pestovateľské úspechy a dopestovať si vlastné plody, to je zelenina. Napríklad, cesnak nám zvykne sám klíčiť v chladničke. Tam je ale proces rastu zdĺhavejší. Rýchlejšie a efektívnejšie sú plodové druhy zeleniny, napríklad, rajčiny a papriky,“ vysvetlil Martin. Semienka z paradajok či paprík získate taktiež veľmi ľahko. Plod len prerežete a semienka vyberiete. V prípade paradajok státím vo vode odstránite dužinu. Následne semienka necháme trochu presušiť a zasadíme ideálne do hrantíka. Na začiatok si dopestujeme priesady, ktoré preberieme. Vyberieme tie najsilnejšie jedince a tie zvlášť presadíme. „Vlastné priesady si môžete takto dopestovať na balkóne či na parapete. Aj keď už mnohí priesady majú, nič nezmeškáte, akurát ich budete neskôr sadiť a neskôr budú prinášať plody. Minimálne sa vyhnete riziku neskorých jarných mrazíkov. Poďte do toho! Je to určite zmysluplnejšia činnosť, ako len tak sedieť so založenými rukami,“ dodal Čurda.

Zelenina pestovanie Zdroj: Profimedia

Tak smelo do toho a držíme palce! Viac tipov od Martina nájdete vo videu HORE!

Sledujte reláciu Nová záhrada každú nedeľu o 15:50 na JOJke!