Chcete mať záhradu plnú farebných kvetín bez veľkej námahy? Posaďte si TIETO 4 trvalky!

Záhrada plná voňavých a farebných kvetov, okolo ktorých lietajú včielky a motýle, sú snom azda každého záhradkára. Lenže väčšina kvitnúcich rastlín si vyžaduje veľa starostlivosti. Ak nemáte času nazvyš a nechcete v záhrade otročiť, chlapci z Novej záhrady majú pre vás super tip!

Kvetiny sú krásnou súčasťou každej záhrady, no netreba zabúdať na to, že sú aj veľmi prospešné pre včielky či motýle. Väčšina pestovateľov si síce praje rozkvitnuté záhony a koberce, ale nemá dostatok času na to, aby sa tomu venovala. Našťastie, existujú aj také rastlinky, ktoré pri minimálnej starostlivosti prinášajú maximálny osoh. Presne o takýchto druhoch porozprávali chlapci z Novej záhrady v jednej z epizód, keď navštívili našu známu - pani Vlastu. Na svojom pozemku má práce vyše hlavy a tak sa Feri s Maťom postarali o to, aby sa nemusela venovať aspoň kvetinovému záhonu. Vybrali pre ňu štyri nádherné trvalky, ktoré jej záhradu skrášlia svojimi farbami.

Nová záhrada - Nátržník Crantzov Zdroj: TV JOJ

Nátržník Crantzov – Žlto kvitnúca trvalka intenzívne a bohato kvitne približne od apríla do augusta. Po vysadení v krátkom čase vytvára súvislý zarastený koberec, takže nemusíte riešiť ani pokladanie geotextílií, ani zúrivé trhanie buriny. Táto rastlinka je veľmi nenáročná, pretože si vyžaduje minimálnu zálievku, netreba ju strihať a navyše je aj mrazuvzdorná, takže sa hodí aj do záhrad vo vyšších polohách. „Je to výborný tip pre záhradkárov, ktorí nemajú záhradky na juhu a západe Slovenska, ale v iných regiónoch. Vyrastie do výšky desať centimetrov,“ vysvetlil Martin Čurda.

Nová záhrada - Flox šidlolistý Zdroj: TV JOJ

Flox šidlolistý (odroda Red Wings/ Fort Hill) - Fialovo a ružovo kvitnúca trvalka je rovnako nenáročná ako Nátržník Crantzov. Rýchlo sa rozrastá, narastá do výšky 10 centimetrov a pri minimálnej starostlivosti vám prinesie maximálny osoh.

Nová záhrada - Stračonôžka vyvýšená Zdroj: TV JOJ

Stračonôžka vyvýšená – Nádherná trvalka s ružovými kvetinami kvitne približne od júna do septembra. Narastá až do výšky jedného metra, má rada slnečné stanoviská a vyžaduje si priemernú zálievku. Bonusom je, že priťahuje včielky a motýle. Výhodou tiež je, že po reze vyháňa nové kvety, takže si ju bez obáv môžete odstrihnúť do vázy a ona vyženie nové súkvetia. Po odkvitnutí je potrebný rez.

Nová záhrada - Tavoľa kalinolistá Zdroj: TV JOJ

Tavoľa kalinolistá – Táto trvalka je zaujímavá nielen svojimi medonosnými kvetmi, ale aj krásnymi bronzovými listami, ktoré sú atraktívne počas celej sezóny. Pri dobrých podmienkach môže dorastať až do výšky 150 centimetrov. Kvitne zhruba v máji až v júni a vyžaduje si priemernú zálivku a slnečné alebo polotieňové stanovisko. Po odkvitnutí je potrebný rez.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!