Bojujete v záhrade s trávnikom vysušeným na koreň? Vyskúšajte TOTO a máte po probléme!

Väčšina pestovateľov, ktorá má vo svojej záhrade trávnaté plochy, rok čo rok bojuje s tým istým problémom. Extrémne suché letá a nedostatok vlahy trávu vysušia na koreň a tak namiesto krásnej zelene zdobia naše záhrady zosušené žltohnedé slamienky. Ak toho už máte plné zuby, inšpirujte sa tipom od chlapcov z Novej záhrady!

Prejavom klimatických zmien sú aj extrémne zmeny počasia, ktoré netrápia len ľudí či zvieratá, ale aj naše záhrady. Prívalové dažde sa striedajú s veľkými suchami a horúčavami, a to vie naše rastlinky veľmi potrápiť. Nedostatok vlahy či nerovnomerná distribúcia vody počas vegetačného obdobia dokážu rastlinstvo totálne vyhubiť. Kľúčom k šťastnému pestovaniu je preto vysádzanie rastlín, ktoré netreba až toľko zavlažovať.

Ak sa chcete v záhrade tešiť zo zeleného porastu, prvým krokom je zbaviť sa klasického kobercového trávnika. Trávnik ako taký je totiž najhladnejšou a najsmädnejšou plochou záhrady. Nahraďte ho teda niečím, čo priestor pokryje, ale nie je náročné na údržbu.

Nová záhrada - vysušený trávnik Trávnik vysušený na koreň v záhrade rozhodne nevyzerá vábne. Zdroj: Profimedia

​Skvelým príkladom je vysadenie machovičky, ktorá prospieva aj v extrémnych podmienkach. Neprekáža jej silné slnko, ale ani tieň z koruny stromov. Už pár mesiacov po výsadbe sa začína krásne rozrastať, netreba ju kosiť, hnojiť a zálievku si vyžaduje iba vo veľkých horúčavách a aj to len raz za čas. Približne 1-2 roky po vysadení sa machovička rozrastie do krásnej sviežozelenej plochy a na vysušené žltohnedé slamienky si už ani nespomeniete!

NOvá záhrada - machovička Machovička je skvelou náhradou trávnika. Zdroj: TV JOJ
NOvá záhrada - machovička Machovička vytvára krásne sviežozelené plochy. Zdroj: TV JOJ

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!