Chcete mať na jar bohatú úrodu a farebné záhony? Vysaďte si TIETO druhy už teraz!

Jeseň je obdobím, keď svoje záhrady vo väčšine len čistíme a pripravujeme ich na zimu. Pravdou však je, že okrem zazimovania rastlín či hrabania lístia sa môžeme aj napriek nízkym teplotám venovať sadeniu. Sú totiž druhy, ktoré je ideálne vysádzať práve v tomto období.

Jesenné mesiace sú typické tým, že sa počas nich znižujú teploty a dni sa skracujú. Záhradkári toto obdobie využívajú najmä na údržbu, čistenie, hrabanie lístia či na zakladanie kompostoviska. Ak ale chcete, aby ste sa budúci rok mohli tešiť z krásnych kvetín či mali bohatú úrodu z niektorých plodín, treba tento čas využiť na ich výsadbu. Najčastejšie sa na jeseň vysádzajú okrasné cibuľoviny, no treba to stihnúť ešte do prvých mrazov. Cibuľky sa totiž stihnú dostatočne zakoreniť do nezmrznutej zeminy. Konkrétne ide o druhy, ktoré sa paradoxne považujú za takzvaných poslov jari. Sú to tulipány, narcisy, ale i hyacinty či šafrány. Ak sa môžu na jeseň sadiť cibuľky okrasných rastlín, to isté platí aj pri plodových druhoch. Do prvých mrazov preto môžete vysadiť aj cibuľu či ozimný cesnak.

Nova zahrada - co sadit na jesen Zdroj: Profimedia

Globálne otepľovanie spôsobuje, že sa už v našich záhradách neriadime kalendárom, ale počasím. Pokiaľ je vyhovujúce aj v novembri a denné teploty neklesajú pod bod mrazu, pokojne sa vrhnite aj na výsadbu niektorých druhov stromčekov. Z plodových druhov sú to orech vlašský a jabloň zimná a v prípade okrasných hovoríme, napríklad, o okrasnej čerešni či o tujach. To isté platí aj pri kríčkoch. Kým pre niektoré druhy je výsadba v chladnejších mesiacoch vysoko riziková, pre iné je veľmi priaznivá. Ak chcete svoju záhradu na jeseň ozvláštniť o nejaké kríky, vyskúšajte vavrínovec, skimiu, cezmínu, čučoriedky či aróniu.

Nova zahrada - co sadit na jesen Zdroj: Profimedia

Jeseň mimoriadne praje aj okrasným trávam, z ktorých sú mnohé druhy odolné voči chladu i vlhkosti. Zo zelenej záhrady sa tak budete môcť tešiť až dovtedy, kým nenasneží. Vyberte si ostricu, metlicu, smlz a kavyľ. Váhať nemusíte ani v prípade byliniek. Na jesennú výsadbu sú veľmi vhodné petržlen kučeravý, valeriána poľná a medvedí cesnak.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!