Nova zahrada - orchidea

Pestujete doma orchideu, ale prestala vám kvitnúť? TAKTO ju prinútite vyhnať púčiky!

O orchideách sa hovorí ako o kráľovnách izbových rastlín a tak niet divu, že zdobí mnohé domácnosti. Pestovatelia ju majú radi najmä preto, lebo pri vhodných podmienkach dokáže krásne kvitnúť takmer celoročne. Ak máte doma túto kvetinku aj vy, ale púčiky nevyháňa, povieme vám, čo robiť!

Orchidea síce nepatrí k nenáročným izbovkám, ale taktiež na jej pestovanie nepotrebujete diplom. Základom je dopriať jej vhodné podmienky, trošku starostlivosti a ona sa vám odmení krásnymi farebnými kvetmi, ktoré budú zdobiť vašu domácnosť niekoľko mesiacov v roku. Začnime tým, že orchidea potrebuje špeciálny substrát, ktorý sa dá kúpiť vo väčšine záhradkárstiev. Ten zabezpečí, že okolo koreňového balu bude prúdiť vzduch a nezačne zahnívať. Určite ju teda nesaďte do bežnej zeminy. Druhou dôležitou informáciou je, že potrebuje priehľadný kvetináč, aby sa cezeň mohlo ku koreňom dostať svetlo. Tak ako aj pri iným rastlinách, na spodku črepníka musia byť dierky, aby prebytočná voda mohla vytiecť von.

Pri výbere stanoviska treba myslieť na dve veci. Prvou je, že orchidea potrebuje dostatok denného svetla, ale nemá rada priame slnko. To jej totiž môže spáliť listy. Druhou je fakt, že nemá rada presúvanie. Ak jej budete meniť stanovisko, zareaguje tak, že prestane rásť a teda aj kvitnúť. Podobne ako mnohé ďalšie rastliny, neznáša prievan. Orchidea si vyžaduje miernu zálievku, ale tá závisí najmä od toho, aké je ročné obdobie. Počas teplých mesiacov ju treba polievať 2 – 3 krát týždenne, v zime zálievku znížime na raz za týždeň. Keďže má táto kráľovná izboviek široké listy, cez ktoré sa vlhkosť rýchlo vyparuje, má veľmi rada aj rosenie. Realizujte ho raz za 5 dní. Na podporenie kvitnutia použite hnojivo určené na orchidey. To treba rastlinke pridávať najmä po lete, keď sa ochladí, pretože potrebuje prijať živiny, aby počas chladných dní vytvorila kvety. Ak už kvety má, hnojenie zastavte.

Orchidea Zdroj: Profimedia

V prípade, že všetky vyššie uvedené pravidlá pestovania orchideí dodržiavate a aj napriek tomu nekvitne, treba ju vystaviť šoku. Umiestnite ju na svetlé, ale chladné miesto, kde ju ponechajte až dovtedy, kým nevyženie nové púčiky. Potom ju premiestnite na jej pôvodné stanovisko. Mnohým pestovateľom sa osvedčilo, ak ju na chladné miesto presúvajú len cez noc a počas dňa má dostatočný prísun svetla. Treťou možnosťou, ako prinútiť orchideu kvitnúť, je umiestniť ju na pár dní do tmavej miestnosti. Vtedy ju ale nezalievajte. Po prenesení na pôvodné miesto by mala zakvitnúť do dvoch až troch týždňov.

Orchidea Zdroj: Profimedia

​Ak sa vám po všetkých týchto procedúrach konečne podarí orchideu prinútiť ku kvitnutiu, špeciálnu starostlivosť už nepotrebuje. Stačí ju len primerane polievať, rosiť a z času na čas jej pretrieť listy navlhčenou handričkou.