Máte plnú záhradu tejto buriny? Nezbavujte sa jej, aha, aké má skvelé liečivé účinky!

Burina je nočná mora každého záhradkára. A to najmä v prípade, ak nemá príliš veľa času venovať sa jej vytrhávaniu a likvidovaniu. Avšak, ako sa hovorí, aj v negatíve sa občas dá nájsť niečo pozitívne. Platí to aj v prípade rastlinky, ktorú vidíte na obrázku. Nejde totiž o plevel, ktorého sa treba zbaviť, ale o divú bylinu. Tá je doslova rastlinnou lekárňou!

Kozonoha hostcová, ľudovo nazývaná kozia noha, je invázna bylina, ktorá je veľmi húževnatá a odolná. V záhradách sa jej nedá tak ľahko zbaviť, a preto sa pestovatelia z jej prítomnosti príliš netešia. Naša „bylinkárka“ Andy Timková však v Novej záhrade prezradila, že má skvelé liečivé účinky.Je to fantastická burina. Je to divá bylina, o ktorej si ľudia myslia, že je to burina, plevel, ktorý treba likvidovať. Ale toto je vážne poklad, pretože celá rastlina je využiteľná. Chuťovo je to niečo medzi petržlenom a zelerom. Listy a stonku môžeme žuť. Koreň sa dá použiť ako náhrada mrkvy či petržlenu do polievky,“ vysvetlila.

NOva zahrada - kozia noha Zdroj: TV JOJ

​Kozia noha výborne zaberá na vysokú hladinu kyseliny močovej, preto jej účinky ocenia najmä tí, ktorí bojujú s dnou. „Všetci, ktorí trpia bolesťami kĺbov kvôli dne, je dobré, aby si koziu nohu odšťavovali, pridávali do smothie, žuli ju, dávali si ju do šalátov. Dokonca, keď chceme zvýrazniť jej účinky, tak ju fermentujeme. To znamená, nakladáme ju ako kyslú kapustu. Normálne ju osolíte, naložíte, necháte fermentovať a môžete používať v podstate celoročne,“ poradila Andy.

NOva zahrada - kozia noha Zdroj: Profimedia

​Táto nenápadná rastlina je okrem iného aj antikoagulant, takže zabraňuje vytváraniu krvných zrazenín. Zároveň obsahuje triesloviny, veľký podiel vitamínu C, provitamín A a veľa bielkovín. Pomáha pri likvidovaní prachu v močových cestách a zaberá preventívne pred tvorbou močových kameňov. Ak by ste si účinky kozej nohy chceli užívať aj počas zimy, nesušte ju, ale radšej ju nafermentujte. Vysušením sa totiž znižuje prospešnosť jej liečivých látok.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!