Nova zahrada - izbovky

Začali vašim izbovým rastlinám žltnúť listy? Najčastejšie sú za tým tieto 2 príčiny!

Izbové rastliny krásne spestrujú naše byty či domy a robia nám radosť. Ale len za predpokladu, že sa im dobre darí. Mnohí pestovatelia totiž určite veľmi dobre vedia, že práve zimné obdobie je pre takzvané izbovky najkritickejšie. Ako sa o ne správne starať tak, aby nám robili radosť aj na jar? Držte sa 5 základných krokov a vaše rastlinky nezničí ani zima!

Čoraz kratšie dni a klesajúce teploty súvisiace s príchodom zimy sa netýkajú len rastlín v záhrade, ale aj tých, ktoré zdobia naše byty a domy. Keďže nemajú dostatok slnečného svetla a z kúrenia je vzduch v interiéri suchý, často sa stáva, že im začnú žltnúť listy a nie je zriedkavé, že aj úplne vyhynú. Aby ste tomu predišli, držte sa týchto základných krokov a dožičte tak svojim izbovkám vhodnú starostlivosť. Odvďačia sa tým, že vám budú robiť radosť aj budúci rok.

1. Snažte sa izbové rastliny presunúť čo najbližšie k oknám, aby aj z toho mála denného svetla, ktoré máme cez zimu, načerpali maximum síl. Cez deň nezaťahujte rolety, žalúzie a závesy.

2. Väčšina izboviek má počas zimy vegetačný pokoj, preto úplne vynechajte hnojenie (okrem tých kvitnúcich) a obmedzte zálievku. Pred každým ďalším polievaním sa najprv presvedčte, či je zem úplne suchá. Kým je vlhká, rastlinka vodu nepotrebuje. Ak totiž ju totiž budete prelievať, veľmi ľahko sa stane, že jej buď začnú zahnívať korene a vyhynie, alebo bude náchylná na napadnutie škodcami.

Nová záhrada - izbové rastliny Zdroj: Profimedia

​3. Kúrenie znižuje prirodzenú vlhkosť vzduchu a to izbovým rastlinám škodí. Je preto potrebné pravidelne ich rosiť odstátou vodou. Ak máte doma rastliny, ktoré sa nesmú rosiť, kúpte si zvlhčovač vzduchu, prípadne k nim umiestnite misku s vodou, do ktorej vložíte kamienky. Pomôže aj skupinové rozloženie rastlín vedľa seba.

4. Nedávajte kvetináče s izbovkami do blízkosti krbu alebo radiátora, pretože príliš vysoká teplota im neprospieva. Ideálne je počas celej zimy udržiavať v miestnosti teplotu v rozpätí od 15 do 24 stupňov.

Nová záhrada - izbové rastliny Zdroj: Profimedia

5. Ani počas zimy netreba zabúdať na škodcov. Približne raz za 10 dní skontrolujte, či listy alebo zeminu nenapadli nepozvaní hostia. Ak na to nemáte čas alebo sa bojíte, že zabudnete, prípadne, že si škodcov nevšimnete včas, preventívne zapichnite do kvetináčov lepiace pasce.