Nestačí len pohrabať lístie: Tieto činnosti treba v záhrade urobiť ešte pred zimou!

Tohtoročné počasie k nám bolo počas jesene naozaj milosrdné a z krásnych slnečných a teplých dní sme sa tešili pomerne dlho. Avšak, blížia sa už prvé väčšie mrazy i príchod prvého snehu. Ak ste svoju záhradku ešte nestihli poriadne vyčistiť a pripraviť ju na zimný odpočinok, rozhodne si to nenechávajte na poslednú chvíľu. Len pohrabať lístie totiž nestačí!

Väčšina ľudí túži po bezúdržbovej záhrade, v ktorej si len môžu užívať príjemné chvíle odpočinku. Naši chlapci z Novej záhrady však vždy prízvukujú, že bezúdržbová záhrada neexistuje. A svoje o tom vedia aj všetci záhradkári. Každá záhrada si totiž vyžaduje aspoň minimálnu pozornosť, ak chceme, aby bola naozaj krásna. Nuž, a práve aktuálne jesenné obdobie je časom, keď práce v záhrade naozaj netreba zanedbávať. Hoci je jar ďaleko, platí nepísané pravidlo - ako dôkladne záhradu pripravíte na zimný odpočinok, tak bude vyzerať na jar, keď sa začne príroda prebúdzať. A taktiež, v akom stave necháte svoje náradie a pomôcky, tak si ich o pár mesiacov nájdete...

​Svedomitý prístup k hrabaniu a zbieraniu lístia je veľmi dôležitý, najmä na trávnikoch, v záhonoch i v skalkách. No rozhodne to nestačí. Napríklad, ak máte v záhrade jazierko, určite ho taktiež dôkladne očistite od napadaných listov či konárov. V prípade, že sa vaša záhrada nachádza vedľa rodinného domu, nezabudnite opadané listy povyberať aj z odkvapových rúr a odstráňte ich aj z akýchkoľvek schodov, betónových, kameninových či makadamových plôch. Po zime tento krok naozaj oceníte.

​Ak v záhrade zbierate dažďovú vodu, prípadne máte veľkokapacitné nádoby umiestnené pod odkvapovými rúrami, pred prvými mrazmi ich vyprázdnite. Zamrznutá voda by totiž mohla vaše nádoby roztrhnúť. Nezabudnite ich po celej sezóne vyčistiť - bez použitia chemikálií, len čistou vodou. Nečistoty tiež odstráňte zo všetkého, čo používate, to znamená, z náradia a z pomôcok. Lopata, krompáč, rýľ, motyka, hrable, vedierka, prepravky. To všetko si po dobre odslúženej sezóne zaslúži čistotu. Záhradné nožnice poutierajte a v prípade potreby na spojoch naolejujte.

Nova zahrada - noznice Zdroj: Profimedia


Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!