Ani novostavba nie je záruka kvality! Na čo si dávať pozor pri kúpe bytu?

Poradí vám náš architekt.

Podnájom je drahý, hypotéky sú vysoké, ale „vlastné je vlastné“. Mnohí mladí ľudia riešia problematiku bývania: kúpiť či nekúpiť? Aj podľa rád rodičov by sme sa mali čo najskôr rozhodnúť pre kúpu, lebo ako hovorí starostlivá mama: „Radšej hypotéka na krku ako platiť nájom niekomu cudziemu! Raz to bude predsa tvoje!“ Preto alebo z úplne iných dôvodov sa rozhodujeme pre kúpu bytu. Pohybovať sa na trhu nehnuteľností pre laika v súčasnosti však nie je vôbec jednoduché.

Každému zíde na um, že v tomto smere by mohli obrátiť na odborníka. Nie každý z nás však niekoho „z brandže“ pozná. My sme sa preto za vás opýtali architekta Balázsa Füzéka známeho z Nového bývania, ktorý nás varoval najmä pred novostavbami, ktoré sú z pohľadu amatérov zárukou kvality: „Aj v prípade novostavby si treba dávať pozor. Problémom sú spoločné priestory. Kedysi sa bytovky riešili tak, že na severnej strane bolo schodisko. Teraz chcú zužitkovať všetky svetové strany a aj na sever sa stavajú byty. Spoločné priestory sú potom bez prirodzeného svetla a vetrania, depresívne.“

Pred čím ďalším by ste si mali dávať pozor pri kúpe bytu? Myslíte si, že „pôvodný stav“ je zasa záruka lacnejšieho riešenia? Aj o tom hovorí Balázs v prvej časti Dobrého bývania! Nezabudnite, že Nové bývanie môžete sledovať každú nedeľu o 18:00 na JOJke!