V jednoduchosti je krása: Architektka Lucia spravila z veľkej nepraktickej stavby útulný domček

Pozrite sa na Luciinu vizualizáciu.

V Novom bývaní sme hľadali rodinný dom pre mladý pár v okolí Trenčína. Pri výbere domu bolo dôležité, aby sa nachádzal v slušnej lokalite s pozemkom okolo 5 árov a aby jeho finančný strop bol  90-tisíc eur. Vlado Voštinár zaviedol dvojicu  do obce, ktorá sa nachádzala neďaleko Trenčína, aby im mohol ukázať vzorový dom, ktorého by sa ešte chopila  architektka Lucia Ortutová a prerobila ho podľa predstáv majiteľov bez toho, aby platili navyše cenu za rekonštrukciu. Išlo o drevostavbu, ktorá je radená medzi nízkoenergetické stavby. Dom ešte nebol dokončený, no v jeho cene bolo dokončenie fasády, podlahy, interiérové dvere, sanita v kúpeľni a na toalete, no kuchynskú linku by si museli nový majitelia zakúpiť sami. Mesačné náklady tohto štvorizbového vzorového domu pre štvorčlennú rodinu by boli od 80 do 100 eur. Zastavaná plocha domu mala 75 metrov štvorcových a úžitková plocha bola 60,4 metra štvorcového. Záujemcom sa páčilo, že dom je nízkoenergetický a mesačné náklady nie sú vysoké, no nepáčila sa im dispozícia domu. Dom mal viac izieb ako potrebovali a boli príliš malé. Preto architektka Lucia prišla s takou vizualizáciou, ktorá spravila z veľkej nepraktickej stavby útulný trojizbový domček.

„Cez vstup sa dostávame do nejakej menšej chodby, ktorá bude prepojená priamo s tou dennou a nočnou časťou a nás to tak trošku rozdelí funkčne. Pri vstupe by sa nachádzalo vecko, ktoré bude zároveň spojené aj s takou technickou miestnosťou, dokážeme tam umiestniť pračku a ďalšie veci tohto technického charakteru. Ďalej sa dostávame do kuchyne a obývačky, ktorá bude prepojená tak ako v tomto prípade, len to bude podstatne väčšie, tým že nám ubudla jedna izba,“ vysvetľuje vizualizáciu architektka Lucia Ortutová.

Cena vzorového domu by vyšla nových majiteľov spolu aj s rekonštrukciou 59 000 eur. V cene nie je započítaný pozemok, ktorý by si museli majitelia ešte doplatiť.

Pozrite si teraz zadarmo v archíve reláciu Nové bývanie a pozrite si kompletnú vizualizáciu domu od architektky Lucii Ortutovej!