Haasova a sova

Zuzana Haasová si splnila veľký sen: Akej netradičnej činnosti sa začala venovať?

Napovieme, že jej túžba ju priviedla až do školských lavíc.

Určite nepovieme žiadnu novinku až napíšeme, že každý z nás o niečom sníva. Kým niekto túži po vlastnom bývaní, luxusnom aute či preplnenom šatníku, inému by k šťastiu úplne stačilo vysnívané domáce zvieratko. Svoje o tom vie aj herečka Zuzana Haasová, ktorá dlhé roky túžila vlastniť a chovať sovu. „Pred piatimi rokmi som pokukávala po sovách. Veľmi sa mi páčia a som nimi fascinovaná. V takomto prípade ľudia vo väčšine zbierajú sošky, náušnice alebo poháre. Ja som tiež dostávala od priateľov a známych, ale nestačilo mi to.  Ja som typ človeka, ktorý si ide za svojimi snami, pokiaľ sú realizovateľné. Začala som si teda zisťovať informácie o sovách a zistila som, že sa nedá len tak doma chovať sovy. Sú zákonom chránené a nemohla som ju mať bez skúšok, pretože za to je pokuta Je nutné získať rôzne povolenia, mať ročnú prax a podobne,“ zaspomínala si herečka.

Hoci sova je pomerne netradičný domáci miláčik, blonďavú herečku pred splnením jej sna nezastavila ani byrokracia na slovenských úradoch. Rozhodla sa celú tortúru absolvovať. „V Banskej Štiavnici som si vybrala štúdium sokoliarstva na Lesníckej škole. Učila som sa tam zákony, choroby dravcov a ďalšie potrebné veci. Lenže to nebolo všetko. Musela som obiehať množstvo úradov a získavať rôzne povolenia. Napríklad, sovu nemôžete chovať v hocijakej voliére. Musíte mať špeciálne takú klietku, akú prikazuje zákon. Celé to úsilie však stálo za to,“ povedala Haasová.

Ako na prítomnosť najmúdrejšieho zvieraťa v domácnosti reagovala jej rodina? „Šumienka sa narodila 8. apríla a zadovážila som si ju v čase, keď bola ešte maličká. Odborne sa to volá hniezdoš. Bola ešte závislá na rodičoch a keďže som si ju zobrala ja, berie ma ako svoju mamu. Pre rodinu to bol spočiatku šok, tak ako aj pre mňa. Ale potom si na ňu všetci zvykli. Je to exotika mať doma plamienku driemavú,“ dodala so smiechom.