Je očkovanie bezpečné pre tehotné ženy a ich dieťatko? Špičkový gynekológ si myslí TOTO!

Očkovanie je podľa všetkých odborníkov jedinou nádejou na ukončenie pandémie koronavírusu. Je však vhodné aj pre špecifické skupiny obyvateľstva, ako napríklad pre budúce mamičky?

Na Slovensku sa zatiaľ očkujú len ľudia nad 60 rokov, no časom sa na rad dostanú aj mladšie ročníky. Preto je na mieste otázka, či je vakcinácia bezpečná aj pre niektoré špecifické skupiny obyvateľstva – napríklad pre tehuľky alebo ženy, ktoré tehotenstvo plánujú. V Ranných novinách sa na túto tému rozprávala reportérka Barbora Jánošová s primárom 1. gynekologicko- pôrodníckej klinky, s doktorom Martinom Petrenkom.Ak žena otehotnie a náhodou by dostala v prvom trimestri gravidity infekciu, bolo by to veľmi nepríjemné. Lepšie je najprv sa zaočkovať a urobiť tak všetko pre to, aby nedostali v prvom trimestri Covid,“ začal Petrenko.

Riziko podľa jeho slov spočíva najmä v tom, že plod sa môže poškodiť, prípadne môže dôjsť k potratu. „Klasická chrípka spôsobuje potraty, spôsobuje poškodenia plodov najmä v tej prvej časti gravidity. Z toho vyplýva, že ak je toto viróza, ktorá je veľmi závažná, dá sa predpokladať, že to bude mať negatívny vplyv na plody,“ vysvetlil uznávaný gynekológ.

Tehotná žena s rúškom Budúce mamičky by si na nákazu koronavírusom mali dávať pozor najmä v prvom trimestri tehotenstva. Zdroj: Profimedia

Že je Covid-19 pre tehotné ženy naozaj nebezpečný, sa predvedčil ešte pred rokom v začiatkoch pandémie. Jedna z jeho pacientok sa totiž nakazila koronavírusom v ranej fáze tehotenstva.Robili sme jej umelé oplodnenie. Otehotnela a všetci sme boli natešení. Skákali sme po plafón a za dva dni nám oznámila, že je Covid pozitívna. Pýtala sa ma, že čo teraz. Vôbec sme nevedeli, čo máme robiť. Nevedel som jej poradiť. Ale príroda to vyriešila tak, že pani potratila,“ povedal primár.

Očkovanie Tehotné ženy by mali očkovanie veľmi dobre zvážiť. Zdroj: Profimedia

Hoci vakcinácia chráni zdravie a životy ľudí, bol by s ňou opatrný v prípade, ak už žena tehotná je. „U tehotných žien je to diskutabilné. Asi by som zatiaľ neriskoval očkovanie, i keď sa vie, že aj po pôrodoch žien, ktoré sú korona pozitívne, tie deti nie sú ohrozené. Tie deti sú väčšinou zdravé,“ zhodnotil.

Sledujte Ranné noviny každý pracovný deň od 6:15 na JOJke a budete vedieť všetko, čo pre život potrebujete!