Rozpačitý výsledok po Reštarte vyvoláva veľa otázok: Treba Mareka chváliť či karhať?

Podarila sa jeho premena či vlastne ani nie? To je otázka, ktorú si po skončení Reštartu u Mareka kladú všetci štyria odborníci. Nuž, a odpovedať sa na ňu nedá úplne jednoznačne. Prečo?

Marek sa do televíznej relácie prihlásil preto, lebo už konečne chcel so svojou váhou niečo urobiť a zmeniť tak svoj život. Podľa jeho slov mal s kilogramami problémy už v detstve. Avšak, nepomáhal tomu ani svojou životosprávou. „Stravujem sa zle, lebo jem nepravidelne. Ráno vypijem kávu a idem do práce. Viem, že by som to mal zmeniť, ale akosi sa k tomu nemám. Ja som bol vždy taký silnejší. Aj na základnej škole. Posmievali sa mi, že som tlstý. Nevedel som to prekonať,“ zaspomínal si mladý muž v Reštarte. Že na tom nie je zdravotne najlepšie, si veľmi dobre uvedomoval. No, že je na tom priam katastrofálne a reálne mu pre vysokú váhu ide o život, ani len netušil. Športový fyziológ Viktor Bielik mu biologický vek vypočítal na alarmujúcich 63 rokov a na poplach bilo aj percento jeho telesného tuku. Keď Marek začal s Reštartom, pre zmenu svojho života sa poriadne nadchol. Do cvičenia a aj do zmeny jedálnička sa pustil s obrovskou vervou a, samozrejme, že kilá šli dole raketovou rýchlosťou. Po čase ho však entuziazmus opustil. „Keď som začal chudnúť, bol som z toho nabudený. Ale po čase som videl, že asi nedám ten cieľ,“ priznal mladý muž.

Celý reštart sa mu začal rúcať ako domček z karát v momente, keď si našiel priateľku. Väčšinu času trávil s ňou a na cvičenie mu už akosi neostávali energia a chuť. „Začiatočná motivácia bola veľká. Prešiel kus cesty. Ale potom, keď prišla priateľka, keď mal viac zabrať, tak pomaly upúšťal. Marek došiel na istý svoj limit a vyzerá to tak, že zatiaľ nebol úplne ochotný ho prekročiť,“ skonštatoval kouč Patrik Bálint. Zmiešané pocity má z Marekovho reštartu aj Viktor Bielik. Hoci schudol dvadsať kíl, stratil pätnásť percent telesného tuku a omladol o desať rokov, z jeho výsledkov nie je nadšený.Marek nabehol veľmi rýchlo. Ten začiatok bol naozaj raketový. Len mám taký pocit, že ten záver ako keby už reštartovala iba jeho mamina. Marek to vypustil. Mám taký vnútorný konflikt, či mám Mareka pochváliť, že schudol dvadsať kilogramov, alebo či ho mám karhať za to, že už niekoľko týždňov s tým reštartom ani nepohol,“ dodal Bielik.

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora