Fantasyfilmy

TOP 10 FANTASY filmov desaťročia: Kto je kráľom fantázie?

V rebríčku nechýbajú upíry, piráti či postavičky z dielne Tima Burtona.

Zoznamu „najfantastickejších“ hraných filmov posledného desaťročia kraľuje oscarový film Jamesa Camerona, Avatar! Rebríček sme svedomito zostavili my, redaktori televízie JOJ, nakoľko viacerí z nás patria medzi absolútnych filmových fantasy nadšencov. V tomto prípade rozhodla miera kreativity, originalita, silný príbeh a v neposlednom rade – vztýčené chĺpky na rukách. Tento jav totiž patrí medzi tie najspoľahlivejšie meradlá diváckej spokojnosti. Veríme však, že týchto desať filmov nedostáva do kolien len nás...

Ktorá snímka je vašim favoritom?

1. AVATAR (James Cameron)
Stret dvoch úplne odlišných civilizácii, novoobjavená planéta Pandora, existencia závislá od vášho genetického dvojníka ovládaného psychikou oddelenou od fyzického tela, flourescentná modrá koža, neuveriteľné špeciálne efekty a úžasná myšlienka, majú za následok film filmov. Snímka ovenčená tromi Oscarmi sa do histórie zapísala tiež ako ôsmy najdrahší film všetkých čias.

2. HARRY POTTER 
(Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell, David Yates)
Filmová adaptácia rovnomenného románu britskej spisovateľky J.K.Rowlingovej si v priebehu niekoľkých rokov získala čestné miesto v nejednom filmovom rebríčku. Zástup miliónov fanúšikov čarodejníckeho učňa zabezpečil, že o Harrym Potterovi budú zaiste počuť aj naše deti a celkom iste i deti našich detí. A podľa všetkého aj ich deti. Teda naše prapravnúčatá. A je celkom možné, že ich deti tiež.

3. TWILIGHT SÁGA
(Catherine Hardwicke, Chris Weitz, David Slade, Bill Condon)
Sexi upíri, sympatickí vlkodlaci, nekonečné, romantikou nabité scény, plnohodnotne striedané scénami ako z hororu a ošiaľ pripomínajúci Beatles -hystériu šesťdesiatych rokov. Aj to je Twilight. A v našom rebríčku mu absolútne zaslúžene patrí krásne tretie miesto.

4. PÁN PRSTEŇOV (Peter Jackson)
Filmová trilógia podľa knižného námetu J.R.R. Tolkiena, patrí svojou veľkovýpravnosťou a úžasnými špeciálnymi efektmi, zaiste medzi niekoľko najkvalitnejších a tiež najziskovejších filmov vôbec. Veď nie nadarmo premenila trilógia z pôvodných tridsiatich nominácii na Oscara, neuveriteľných sedemnásť!

5. HOBBIT ( Peter Jackson)
Ide o prvý diel z filmovej trilógie podľa rovnomenného románu J. R. R. Tolkiena. Produkčný tím pozostával z ľudí, ktorí sa podieľali tiež na tvorbe Pána Prsteňov, viacerí sa však zhodujú, že film Hobbit chytil za srdce viac, ako jeho „prstienkoví“ predchodcovia.

6. PIRÁTI KARIBIKU (Gore Verbinski)
Mohol to byť prepadák! Napokon sa séria filmov o podivnom pirátovi – miernom alkoholikovi a jeho „crew“, stala najdrahším filmov všetkých čias! Rovnomenná atrakcia Disneylandov však nekončí! Piata časť sa v našich kinách objaví už v máji 2017!

7. NARNIA (Andrew Adamson)
Fantasy cyklus podľa rovnomennej zbierky spisovateľa Clive Staple Lewisa je neoddeliteľnou súčasťou sveta filmu. Prekrásne exteriéry, silný príbeh a detské hviezdičky sú dodnes lákadlom nielen pre tých najmenších.

8. ALICA V KRAJINE ZÁZRAKOV (Tim Burton)
Najnovšie spracovanie legendárneho príbehu o stratenej Alici patrí jednoznačne medzi najfarebnejšie a najalternatívnejšie ladené filmy posledných rokov. Navyše, Johnny Depp v úlohe „strihnutého“ Klobučníka, inšpiruje nejedného z nás k pestovaniu si vlastného, schizofrenicky ladeného alter-ega.

9. CHARLIE A TOVÁREŇ NA ČOKOLÁDU (Tim Burton)
Jednoznačne najoriginálnejšia inovácia edukačných filmov pre deti s prekrásnym posolstvom.

10. VLÁDKYŇA ZLA (Robert Stromberg)
Všetko, čo ste dodnes netušili o Šípovej Ruženke, z pohľadu zlej kráľovnej! Ak to takto pôjde ďalej, bratia Grimmovci budú čoskoro pasé. Angelina Jolie v čiernom má však u nás zaslúžené, desiate miesto.

Nenechajte si ujsť film Narnia: Dobrodružstvá lode Ranný pútnik dnes o 20:30 na JOJke!