Briti berú slovenské deti. Prečo? Sledujte PLUS a pomôžte

Zmena programu: Bez detí neodídem II. aj s diskusiou dnes po 20.00 hod. na Pluske.

Televízie JOJ a PLUS operatívne menia svoj program. A to preto, aby vznikol priestor na diskusiu. O tom, ako si Briti berú slovenské deti.  Verejnú diskusiu spustilo odvysielanie dokumentu Bez detí neodídem v nedeľu na TV JOJ. Dnes sa k téme opäť na TV JOJ vrátime o 20. hodine. Následne zopakujeme dokument o 20.10 hod. na Pluske, na ktorý nadviaže živá diskusia s tými, ktorí naberú odvahu.  Odvahu hovoriť o britskom sociálnom systéme, ktorý zobral dve deti  mamičke Ivane Boórovej. Na základe, podľa všetkého, neobjektívneho a  zmanipulovaného súdneho procesu.

Bývalá rehoľná sestra nezneužívala miestny sociálny systém, ale  poctivo a tvrdo pracovala. Ako opatrovateľka v domove pre demenciou  postihnutých starých ľudí. V Británii sa manželom narodili dvaja krásni synovia. Všetko pripomínalo dokonalú idylku. Nočná mora začala  až banálnym vyšetrením v nemocnici.

Starší syn Martin mal vtedy dva roky a zdravotné problémy. Zápal na  genitáliách. Ivana s ním preto išla k lekárovi a tam sa začal ten  neuveriteľný kolotoč. „Začali s tým, že to nie je  iba zápal. Že to vyzerá na úmyselné zranenie dieťaťa. Tým, že je to na  genitáliách, ono to vyzerá na nejaký sexuálny motív," tvrdí babka  Samka a Martinka.

Ivana sa nestihla spamätať z obvinenia manžela a bola bez detí.  Sociálni pracovníci zisťovali, či nemá niekoho vierohodného, komu by  mohla zveriť deti. Obrátila sa tak ich pastora. „Bola v telefóne  veľmi rozčúlená, najprv som nerozumel, čo hovorí. A potom prišiel  niekto zo social service a vysvetlil mi, čo sa deje. A my sme pomohli.  Moja žena a ja. Samozrejme,“ spomína pastor Kurt Van Fossan.

Ivana však nie je jediná. Briti si podobným spôsobom zobrali niekoľko  desiatok slovenských detí. Tak ako v prípade piatich ratolestí rodiny  Čonkovcov.

Sledujte Bez detí neodídem II. a následne diskusiu dnes po 20. hodine na Pluske!

Hostia v živej diskusii:

Štúdio TV JOJ Bratislava

DÁRIUS HARAKSIN
reportér Novín TV JOJ

PANI ELEONÓRA
babka Martinka a Samka

PhDr. ŠTEFAN MATULA
psychológ

JUDr. MARICA PIROŠÍKOVÁ
zástupkyňa SR pri Európskom súde pre ľudské práva

LUCIA NICHOLSONOVÁ
poslankyňa NR SR

BARBARA ILLKOVÁ
generálna riaditeľka sekcie ministerstva zahraničných vecí

JUDr. ANDREA CISÁROVÁ
riaditeľka Centra pre medzinárodno právnu ochranu detí a mládeže

Štúdio TV JOJ Londýn

MARTIN KRPAČ 
reportér TV JOJ

IVANA BOÓROVÁ
mama Martinka a Samka

Štúdio TV JOJ Brusel

MONIKA FLAŠÍKOVÁ BEŇOVÁ
poslankyňa Európskeho parlamentu