Nadišiel čas rozlúčiť sa... Posledné zbohom od rodiny a priateľov

Nadišiel čas rozlúčiť sa. Včera maestrovi Karlovi Gottovi dala posledné zbohom verejnosť. Na dnes je vyhlásený štátny smútok a o 11:00 hod. sa konala zádušná omša v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražskom hrade. S legendou sa lúčila rodina, priatelia, blízki i kolegovia.

Pražský hrad sa odel do čierneho. Krátko pred poludním odslúžil zádušnú omšu za Karla Gotta kardinál Dominik Duka. Katedrálou sv. Víta, Václava a Vojtěcha sa rozozvučali smutné melódie. Naposledy maestrovi spievala Lucie Bílá, Eva Urbanová a Štefan Margita a príhovor mala aj jeho dlhoročná priateľka Jiřina Bohdalová. Rakva bola vystavená na katafalku so štátnymi poctami. Ceremoniálu sa zúčastnili príslušníci Hradnej stráže. Verejnosť mohla sledovať priebeh zádušnej omše na III. nádvorí Pražského hradu prostredníctvom veľkoplošných obrazoviek. 

​Rozlúčkou v kostole sa splnilo maestrovo prianie. Síce nikdy veriacim v pravom slova zmysle nebol, keď ho začalo trápiť zdravie, začal kostoly a svätostánky vyhľadávať. Stali sa preňho bezpečným prístavom. "Doma alebo vo svete chodím do kostola rozjímať. Svet sa tam vždy pre mňa zastaví a ja premýšľam nad životom svojím i blížnych," prezradil pre rokmi.

Zdroj: karelgott.com

Včera sa s maestrom Karlom Gottom lúčila široká verejnosť. Počas celého dňa sa mohli prísť poslednýkrát pokloniť maestrovi na pražský Žofín. Spontánne vznikali aj ďalšie pietne miesta nielen v hlavnom meste. Sviečkami, kvetmi a odkazmi sa to hmýrilo aj v Brne, Karlových Varoch, Sokolove, Ostrave či Olomouci. Pietnym miestom stala aj maestrova vila na Bertramke. Dnes sa s Karlom Gottom rozlúčili jeho najbližší.

"Nezomrel som, pretože viem, že budem stále v srdciach tých, ktorí ma milovali."