Prečo sa vlastne Popoluška nakrúcala v zime? Skutočný dôvod vás naozaj prekvapí!

Neodmysliteľnou súčasťou našich Vianoc je jednoznačne rozprávka Tri oriešky pre Popolušku. Azda ani nie je domácnosť, v ktorej by sa tento kultový film na Štedrý deň nepozeral. Hoci ho všetci poznáme naspamäť a vždy sa tešíme na svoje obľúbené scény, viete, čo všetko obnášalo nakrúcanie tejto snímky? Tušili ste, napríklad, prečo sa vlastne Popoluška nakrúcala v zime?

Písal sa rok 1973, keď vznikla legendárna rozprávka Tri oriešky pre Popolušku v hlavnej úlohe s Libuše Šafránkovou a Pavlom Trávníčkom. Odvtedy si ju obľúbilo niekoľko generácií a stala sa absolútne neodmysliteľnou súčasťou našich Vianoc. Zaujímavosťou však je, že ak by sa všetko držalo pôvodného plánu, zrejme by to bolo úplne inak. Scenár k Popoluške bol totiž napísaný tak, že sa mala odohrávať v lete. Napokon sa ale nakrúcala v zime, pretože to mala nariadiť východonemecká spoločnosť DEFA, ktorá potrebovala v decembri zamestnať svojich ľudí. Nuž, a s tým súviselo množstvo komplikácií, ktoré na nakrúcaní vznikli.

Mráz bol počas nakrúcania tak silný, že kameru museli po každom zábere brať do autobusu, aby nezamrzla. A jednoduché to nemali ani herci. Kostýmy boli podľa pôvodného scenára ušité na teplé počasie. Kostýmy sa už ale nestihli prešiť, a tak Libuše Šafránková v záverečnej scéne cválala na koni v tenučkých šatách pri teplote -21 stupňov. Problémy im robil aj sneh. Posledný záber, v ktorom idú Popoluška s princom na koňoch cez zasneženú krajinu, tiež neprebehol úplne hladko. Pavel Trávníček pri nakrúcaní tejto scény zapadol aj s koňom do snehu a Libuše Šafránková tak pokračovala v jazde sama. Scénu nebolo možné opakovať kvôli tomu, že potrebovali na záberoch zasneženú lúku. V zábere, v ktorom sa princovia naháňajú s Popoluškou v šumavskom lese, herci uviazli hlboko v snehu. Preto im musel štáb dopredu vyšliapať cestičky. Kamery sa následne umiestňovali tak, aby to divák vo výsledku nevidel. Filmárom a hercom to nezľahčoval ani vietor. Keď princ bežal zo zámku za Popolušku, musel sa na opätku otočiť asi 50 krát, pretože ho bičoval silný vietor.

​Zaujímavosťou tiež je, ako ekologicky sa tvorcovia postavili k otázke umelého snehu. Producenti mali pripravené vrecia s umelým snehom, ktorý bol vyrobený z rozomletého polystyrénu. Nemecká strana ale radšej stavila na výrobok vyrobený z rozomletých rybích kostí s prímesou chémie, ktorý bol dovezený z rybích konzervární a preto silne zapáchal. Na rozdiel od polystyrénu bol ale ekologický a na druhý deň po ňom už nebolo ani stopy.

Pikošky z nakrúcania Popolušky sa však netýkajú len ročného obdobia, v ktorom sa nakrúcala. Tak, napríklad, filmového Juráška si zahrali rovno dva kone. Na jazdenie využívali koňa Ibrahima a v stajni ho zaskakoval nemecký kôň Kalif. České kone v Nemecku nemohli nakrúcať, lebo v tom čase colné predpisy zakazovali prevážať zvieratá cez hranice z dôvodu nákazlivej choroby. A sova Rozárka bola zapožičaná z berlínskej zoo. Úsmevné je aj to, ako vlastne vznikla vtipná scéna, počas ktorej Droběna na plese vláči bezmocného princa v náručí ako vrece zemiakov. Tento moment totiž nebol v scenári a bol náhlou improvizáciou.

Sledujte nezabudnuteľnú rozprávku Tri oriešky pre Popolušku už dnes o 19:00 na JOJke!