Exkluzívny rozhovor pre televíziu JOJ s ruským kozmonautom: Ako si spomína na operáciu Saľut-7?

Dnešná premiéra na JOJke vás na chvíľu prenesie do vesmíru a vy si s nami môžete dozvedieť viac vďaka exkluzívnemu rozhovoru s kozmonautom, ktorý sa zúčastnil operácie Saľut-7!

Skutočný príbeh jednej z najťažších misií v histórii kozmonautiky.  Píše sa rok 1985 v ZSSR. Sovietska orbitálna stanica Saľut 7, ktorá obieha okolo Zeme bez posádky, náhle prestane reagovať na signály z centra riadenia. Na stanicu sú vyslaní kozmonauti, ktorí majú zistiť príčinu problému a zabrániť možnej katastrofe. Nikdy predtým sa však nikomu nepodarilo fyzicky spojiť s neovládateľným objektom vo vesmíre a jedná sa o technicky najzložitejšiu misiu v histórii vesmírnej navigácie. Najpovolanejší kozmonaut, ktorý by mohol problém vyriešiť je však kvôli zlému psychiatrickému posudku mimo službu. Budú sovietski vedci ochotní prekročiť niektoré predpisy, aby zabránili katastrofe, alebo, naopak, nebudú váhať obetovať ľudské životy?

Zdroj: TV JOJ

Viktor Petrovič je účastníkom vesmírnej operácie kozmickej stanice Saľut-7 a divákom TV JOJ vysvetlil, či môže obdobný problém, aký vidíme vo filme, reálne nastať. "Od čias prvého letu Gagarina do vesmíru sa takáto situácia, našťastie, nezopakovala. U Saľut-7 zlyhal skoro celý systém, stanica stratila spojenie so zemou" uviedol Petrovič. Napriek tomu, že technika od roku 1985 značne pokročila, podľa jeho slov stále nie sme pred takouto situáciou chránení a problém sa rieši rovnako. Rozdiel je v skúsenostiach, ktoré rokmi veci nadobudli. "Problémy môžu nastať hlavne vtedy, ak sa tam nenachádza žiadna posádka," vysvetlil v rozhovore situáciu, ktorú si môžete pozrieť v dnešnom filme na JOJke. Ďalšie zaujímavosti o práci kozmonauta, o slovenskom kozmonautovi, ktorý pôsobil pre ruskú stanicu či to, aké vlastnosti sú pre kozmonautov kľúčové, sa dozviete v ďalšej časti rozhovoru! 

Nenechajte si ujsť premiéru filmu Saľut-7 dnes o 20:35 na JOJke!