Z toľkých kostýmov v 1890 sa vám zatočí hlava: Na kom sa tvorcovia najviac vytrápili?

Mnohé "outfity" vás inšpirujú.

Seriál 1890 bude špeciálny nielen v náročnom, priam filmovom spracovaní, silnom príbehu, ale aj v nespočetnom množstve postáv, ktoré sa v rámci trinástich epizód objavia. Starostlivý výber kostýmov bol v rukách hlavnej kostýmovej výtvarníčky Miriam Struhárovej. Tá dokonca veľkú časť z nich vlastnoručne ušila, ostatné zas musela požičať, odkiaľ sa len dalo. Niektoré z kostýmov pochádzajú až z Barandova či bývalej Koliby, iné zas zo súkromných zbierok. Mnohé však boli realizované priamo na Betliari pod rukami šikovných kostymérok.

Krásne róby však tematicky zapadali skôr k začiatku 20. storočia, než presne do roku 1890. Keďže máme približne 180 postáv, z toho kopec prevlekov, dokopy tu máme asi 700 kompletných kostýmov. Bežná postava má okolo 20 – 25 kostýmov,“ prezrádza hlavná kostymérka. Kostýmy pozostávali aj z korzetov, spodníc, pančúch a u mužov napríklad aj z vystužených golierov a prípadne takisto korzetov. To všetko kompexne formuje postavu tak, aby bola „dobová“. Dokonca ani spodnú bielizeň nemal spravidla na sebe nikto "z domu".

1890 - kostymy nastenka 1890 - kostymy nastenka Zdroj: joj.sk

​Najväčšou výzvou pre kostýmerov však bola jednoznačne postava Jánosa Martona, ktorú stvárňuje Ján Koleník. Martonova zbierka dobových outfitov pozostávala až zo závratných 60 až 80 kusov. Pre uhladeného šviháka je to priam nevyhnutnosť a obľúbený herec sa jednoducho musel zmieriť s tým, že strávi väčšinu času prezliekaním. „Marton je budapeštiansky gentleman, ktorý o seba veľmi dbá a celý odev má vymyslený a nejde proti desscodeu a bontónu. Keď sa príbeh odohráva 22 dní, nie je možné, aby bol viac dní v tom istom. Za deň, keď máme 8 – 10 obrazov, prezlečie sa aj osem krát,“ prezrádza Struhárová.

Ďalší osud kostýmov je už teraz jasný, no niektoré uvidíme na obraze prvý aj posledný raz. „Realizované kostýmy ostanú v múzeu ako zbierkové predmety, ostatné sa budú musieť vrátiť v pôvodnom stave, aj keď v niektorých prípadoch boli po prerobení krajšie,“ dodáva výtvarníčka. Kostymérky si teda rozhodne neoddýchli ani po skončení nakrúcania, no ich prácu diváci už čoskoro rozhodne ocenia.

Historický seriál 1890 štartujeme už v nedeľu 5. marca na JOJke!

HLÁŠKYZO SERIÁLU