Koleník sa cítil ako malý chlapec: Jazda historickým fárom bol životný zážitok!

Aké bolo nakrúcanie s historickými tátošmi?

Veľkolepý historický seriál 1890 nie je zaujímavý len svojím kvalitným spracovaním, ale aj množstvom všadeprítomných dobových rekvizít, originálnych kostýmov a predmetov. Bez nich by rozhodne nebolo cítiť jedinečnú atmosféru, akou 1890 dýcha od začiatku až do konca v každej epizóde.

1890 - historicke vozy Kolenik 1890 - historicke vozy Kolenik Zdroj: PIKNIK PICTURES

Nielen u seriálových obyvateľov Betliara, ale aj u samotných hercov vzbudili najväčší obdiv pokrokové technológie, ktoré boli koncom 19. storočia absolútnou novinkou. Medzi ne patrili nielen novodobé vyšetrovacie techniky ako balistika či daktyloskopia, ale aj historické vozy. Starodávnym motorovým tátošom neodolal ani Ján Koleník alias detektív Marton. „Každý herec veľmi rád skúša nové úlohy, podmienky. Jazda historickým autom či na koni, to sú veci, ktoré mňa ako herca náramne bavia,“ prezrádza Koleník, ktorý sa v prítomnosti historických „hračiek“ cítil ako malý chlapec a nebol jediný. „Keď mi doniesli koňa či auto, bol som šťastný. Okrem toho sú tu však aj ďalšie bonusy, ako historické prostredie a kostýmy. Netreba však zabúdať, že hráme aj príbeh a toto je len akási kulisa,“ zamýšľa sa obľúbený herec.

Pred samotnou jazdou na historickom voze sa však museli herci popasovať s odlišným riadením a funkcionalitou, než na akú sú u súčasných áut zvyknutí. „Historické autá neposkytujú komfort  ako moderné vozidlá. Sú pre menších ľudí. Nastupuje sa z inej strany, než je volant. Plyn je na volante a štartuje sa pedálom. Všetko je opačné a aby sme to zvládli, musíme si na to zvyknúť,“ prezrádza Koleník.

1890 - historicke vozy Kolenik 1890 - historicke vozy Kolenik Zdroj: PIKNIK PICTURES

Problémové bolo už len samotné udržanie auta v chode. Nebolo ničím nezvyčajným ani to, že auto jednoducho skapalo. Hercovi sa napokon podarilo prejsť na historickom voze na jediný raz celkom slušný kúsok – až dva kilometre. Najproblematickejšie však bolo najmä to, keď sa do auta chceli vojsť dvaja statní chlapi – v tomto prípade Marton a strážmajster Černý. Obaja boli najviac v šoku z toho, že sa niekam vezú bez toho, aby ich ťahali kone. Ako to dopadlo, uvidíte už v najbližšej epizóde.

Historický seriál 1890 pokračuje opäť v nedeľu o 20:35 na JOJke!

Všetky epizódy nájdete v našom bezplatnom archíve.

HLÁŠKYZO SERIÁLU