Príležitosť, aká sa neodmieta: Stretni najväčšie hviezdy 1890 naživo priamo v Betliari!

Kto všetko príde?

Aj tento rok prichádza do slovenských múzeí a galérii jedinečná aktivita s názvom Noc múzeí a galérií 2017, do ktorej sa zapojilo aj Múzeum Betliar. Môžete sa tešiť na aktivity a zaujímavosti, ktoré počas celého roka zostávajú pred zrakmi verejnosti ukryté. Kaštieľ a jeho areál budú prístupné do polnoci a okrem stálej expozície s rekvizitami a kostýmami zo seriálu 1890 čaká návštevníkov aj druhá časť výstavy 1890 Seriál vs. história mapujúca záver 19. storočia.

Okrem klasických prehliadok kaštieľa sú pripravené aj špeciálne seriálové prehliadky pod vedením pracovníkov múzea, ktorí sa nakrúcania seriálu zúčastnili. Na slávnosti pri príležitosti Noci múzeí budú mať návštevníci možnosť stretnúť svojich obľúbených hercov. Pozvanie prijali herci: Danica Matúšová alias Júlia, Andrea Karnasová ako prísna guvernantka, Anikó Vargová ako grófka Wisznievska a Filip Kaňkovský ako záhadný majordómus Hubert.

Program:

11.00 - 15.00 Tvorivé dielne pre deti
16.00 Slávnostné otvorenie výstavy 1890 Seriál vs. história
18.00 – 24.00 Klasické večerné prehliadky kaštieľa a špeciálne seriálové prehliadky
23.00 Ohňostroj 

1890 - vystava serial vs historia 1890 - vystava serial vs historia Zdroj: joj.sk

O čom je výstava 1890 seriál vs. história?

Hlavnou úlohou výstavy je návštevníkom ozrejmiť, ako to vlastne v 19. storočí a okolo roku 1900 bolo. SNM-Múzeum Betliar vďaka tejto výstave opäť „upratovalo“ vo svojich depozitároch, kde už 5. rok odpočívajú aj zbierky z hradu Krásna Hôrka. A tak sa pred oči verejnosti dostanú opäť bohaté zbierky, ktoré budú po tejto výstave vystavené až na hrade Krásna Hôrka. K najvzácnejším patria šperky grófky Františky Andrássyovej a jej šaty, ktoré boli len nedávno kompletne zreštaurované. Medzi šatami a módnymi doplnkami, ako sú kabelky či slnečníky, si najväčšiu pozornosť zaslúži jedinečná smútočná róba z čierneho hodvábu, ktorú mala grófka Františka na pohrebe cisárovnej Sisi v roku 1898.

Dôležitou súčasťou života na konci 19.storočia vôbec bolo umenie, ktoré bude na výstave reprezentovať vzácny plagát slávneho českého maliara tvoriaceho v Paríži Alfonza Muchu, ktorý do kaštieľa Betliar pricestoval za prísnych bezpečnostných opatrení z Budapešti. Okrem Muchu budú umenie prelomu storočí reprezentovať aj diela Ladislava Mednyánszkeho či svetovo známeho francúzskeho sochára Augusta Rodina.

Druhá polovica 19. storočia je charakteristická predovšetkým množstvom vynálezov a technických výdobytkov, ktoré tiež budú na výstave zastúpené. Návštevníci budú môcť obdivovať jeden z prvých telefónov, bicykel, radiátory, fotoaparáty a i., ktoré na výstavu zapožičalo Technické múzeum v Košiciach. Výstava potrvá do 30. septembra 2017.

Príďte už túto sobotu 20. mája do Betliara a zažite pravú atmosféru vášho obľúbeného seriálu 1890 spolu s jeho hlavnými predstaviteľmi!

HLÁŠKYZO SERIÁLU