
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Potrebujeme:
1,5 kg bravčového karé bez kosti
soľ, korenie
bravčová masť
Na omáčku:
1 cibuľa
1 PL múky
30 g masla
Vývar alebo voda
rozmarín, cesnak a tymián podľa chuti
soľ, korenie
Zemiaková kaša:
2 kg zemiakov
soľ
100 g masla
mlieko alebo cmar podľa potreby
karfiol
ružičkový kel
mrkva
50g masla
rozmarín, tymian, cesnak
soľ, korenie
môžete použiť tekvicu, cviklu, šampiňóny alebo zeleninu podľa chuti
Postup:
Zeleninu si očistíme, nakrájame na kúsky približne rovnakej veľkosti a zavákuujeme do vrecka na sous-vide s maslom, soľou, korením a bylinkami. Vo vodnom kúpeli varíme na 60 stupňov približne hodinu. Pred podávaním zeleninu vyberieme, jemne osušíme a opečieme na masle. Ak nemáme sous-vide, nakrájanú zeleninu dáme do pekáča, premiešame so soľou a bylinkami, pridáme maslo a pečieme na 200 stupňov asi 40 minút, kým nemá zlatistú farbu.
Rúru predhrejeme na 120 stupňov Celzia. Bravčové karé osušíme a povrázkom zviažeme do okrúhleho tvaru, aby sa pieklo rovnomerne. Osolíme ho a okoreníme zo všetkých strán. Do rozpálenej panvice dáme lyžicu bravčovej masti a mäso vcelku opečieme dozlatista zo všetkých strán. Mäso dajte na pekáč s mriežkou a pečte pri 120 stupňoch 2 hodiny, alebo kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 60 stupňov.
Po upečení mäso nechajte aspoň hodinu odpočívať zabalené v alobale.
Na panvici, na ktorej sa pieklo mäso, orestujeme cibuľu až dohneda. Podlievame ju trochou vody, aby hnedla rovnomerne a nepálila sa. Potom pridáme nasekaný cesnak, ktorý krátko opečieme. Pridáme maslo a keď sa rozpustí, dáme do panvice múku. Opražíme ju na svetlohnedú farbu. Zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme celé bylinky a varíme približne 15-20 minút. Potom bylinky vyberieme a môžeme omáčku rozmixovať alebo ocediť cez sitko. Osolíme a okoreníme ju podľa chuti.
Zemiaky si očistíme, nakrájame a dáme variť domäkka. Potom vodu scedíme a zemiaky prepasírujeme. Metlou do nich zašľahávame maslo, ale pozor, nechceme kašu príliš miešať, aby sa nelepila. Ak je pyré príliš husté, môžeme priliať trochu cmaru alebo mlieka.
Servis:
Na tanier servírujeme zemiakovú kašu, na ňu plátky pečeného mäsa, ktoré môžeme posypať vločkovou soľou. Ozdobíme kúskami pečenej zeleniny a prelejeme omáčkou, ideálne až pred hosťom.