Hlavné jedlo: Nikdy nehovor nikdy

Hlavné jedlo: Nikdy nehovor nikdy

Pomaly pečené bravčové karé so zemiakovou kašou a pečenou zeleninou.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme:

1,5 kg bravčového karé bez kosti

soľ, korenie

bravčová masť

Na omáčku:

1 cibuľa

1 PL múky

30 g masla

Vývar alebo voda

rozmarín, cesnak a tymián podľa chuti

soľ, korenie

Zemiaková kaša:

2 kg zemiakov

soľ

100 g masla

mlieko alebo cmar podľa potreby

karfiol

ružičkový kel

mrkva

50g masla

rozmarín, tymian, cesnak

soľ, korenie

môžete použiť tekvicu, cviklu, šampiňóny alebo zeleninu podľa chuti

Zdroj: TV JOJ


Postup:

Zeleninu si očistíme, nakrájame na kúsky približne rovnakej veľkosti a zavákuujeme do vrecka na sous-vide s maslom, soľou, korením a bylinkami. Vo vodnom kúpeli varíme na 60 stupňov približne hodinu. Pred podávaním zeleninu vyberieme, jemne osušíme a opečieme na masle. Ak nemáme sous-vide, nakrájanú zeleninu dáme do pekáča, premiešame so soľou a bylinkami, pridáme maslo a pečieme na 200 stupňov asi 40 minút, kým nemá zlatistú farbu. 

Rúru predhrejeme na 120 stupňov Celzia. Bravčové karé osušíme a povrázkom zviažeme do okrúhleho tvaru, aby sa pieklo rovnomerne. Osolíme ho a okoreníme zo všetkých strán. Do rozpálenej panvice dáme lyžicu bravčovej masti a mäso vcelku opečieme dozlatista zo všetkých strán. Mäso dajte na pekáč s mriežkou a pečte pri 120 stupňoch 2 hodiny, alebo kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 60 stupňov.

Po upečení mäso nechajte aspoň hodinu odpočívať zabalené v alobale.

Na panvici, na ktorej sa pieklo mäso, orestujeme cibuľu až dohneda. Podlievame ju trochou vody, aby hnedla rovnomerne a nepálila sa. Potom pridáme nasekaný cesnak, ktorý krátko opečieme. Pridáme maslo a keď sa rozpustí, dáme do panvice múku. Opražíme ju na svetlohnedú farbu. Zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme celé bylinky a varíme približne 15-20 minút. Potom bylinky vyberieme a môžeme omáčku rozmixovať alebo ocediť cez sitko. Osolíme a okoreníme ju podľa chuti.

Zemiaky si očistíme, nakrájame a dáme variť domäkka. Potom vodu scedíme a zemiaky prepasírujeme. Metlou do nich zašľahávame maslo, ale pozor, nechceme kašu príliš miešať, aby sa nelepila. Ak je pyré príliš husté, môžeme priliať trochu cmaru alebo mlieka.

Servis:

Na tanier servírujeme zemiakovú kašu, na ňu plátky pečeného mäsa, ktoré môžeme posypať vločkovou soľou. Ozdobíme kúskami pečenej zeleniny a prelejeme omáčkou, ideálne až pred hosťom.

Tagy: Jedlo