recept_hlavne-jedlo

Hlavné jedlo: Vôňa rannej prechádzky lesom

Krémové dubákové rizoto.

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:

  • 400 g ryže arborio
  • 400 g mrazených dubákov (môžu byť aj čerstvé) 
  • 1l hovädzieho vývaru
  • 100 g parmezánu
  • 1,5 dl bieleho vína
  • 1 väčšsia cibuľa
  • 50 g masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • čierne mleté korenie
  • soľ
  • plátky slaniny

Postup:

  • na panvici rozohrejeme maslo s olivovým olejom
  • pridáme najemno nakrájanú cibuľu a opečieme
  • primiešame ryžu - nepremývame
  • ryžu orestujeme
  • po chvíli podlejeme bielym vínom, ktoré zredukujeme
  • pridáme dubáky
  • chvíľu restujeme
  • postupne po naberačkách pridávame vývar
  • varíme na strednom plameni
  • keď je ryža uvarená al dente, pridáme parmezán a maslo
  • pokiaľ rizoto dlhšie stálo, krémovú konzistenciu docielime podliatim troškou vývaru a masla
  • nakoniec primiešame čerstvú petržlenovú vňať

Rizoto podávame so slaninovými čipsami. Výborne sa k tomu hodí jednoduchý rukolovo-paradajkový šalát.

Tagy: Jedlo