žurka poľska   Dorotka z Bez servítky

Polievka: Začíname žúrkou

Poľská tradičná polievka v bochni chleba.

Vyskúšajte doma niečo z poľskej kuchyne.

Ingrediencie: 
1 x Cibuľa 
4 x zemiaky 
200 g slaniny 
Maslo 
Údené rebierko 
Biela klobása 
4 vajíčka 
Bobkový list 
Klobása sliezska 
Zákys do žúrky 

Zdroj: TV JOJ

Postup: 

Ako prvé spravíme vývar z údeného rebierka, polovice bielej klobásy a polovice sliezskej klobásy a bobkoveho lístku. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme slaninu, premiešame, aby sa trošku vypražila, potom pridáme cibuľu, aby bola do zlatista. Pridáme na panvici nakrájané zemiaky a nechávame cca 7 minút udusiť. Pridáme na panvicu zvyšnú klobásu a každú chvíľu miešame - cca 5 minút . Potom pridáme všetko do vývaru a varíme kým budú zemiaky mäkké. Je veľmi dôležité  zákys nepridávať, keď sú zemiaky ešte tvrdé, lebo už potom nezmäknú. Na konci pridáme zákys a varíme ešte cca 10 minút, potom podľa chuti je možné ešte dochutiť korením a soľou

Tagy: Polievka