dezert gabika bez servitky

Dezert: Ťahanec k vínu

Štrúdľa.

Vyskúšajte recept podľa Gabriely u vás doma.

Ingrediencie: 

lístkové cesto 200 g

hladka múka

200 g masla 

3 lyžice vlažnej vody

2 lyžice octu

1 vajce

soľ a voda podľa potreby

2 kg jabĺk

strúhanka

kryštálový cukor

vanilkový cukor

škoricový cukor

mak

višňový kompót

Zdroj: TV JOJ

Postup: 

Urobíme si bochníky. Cesto necháme pod nahriatym hrncom, a potom s nim pracujeme. Pripravíme si maslo, ktoré roztopíme na panvici. K tomu prihodíme strúhanku, trochu ju ošmahneme, pridáme kryštálový cukor a škoricový cukor pred koncom. Cesto si rozvaľkáme, natrieme vajíčkom, posypeme vychladenou vopred pripravenou strúhankou. Poukladáme na mesiačiky, očistené a nakrájane jablka, posypeme vanilkovým cukrom a cesto zatočíme. Koláč zatočený natrieme vajíčkom. Makovo - višňová alternatíva: Na cesto potreté vajíčkom nasypeme mak s cukrom, potom naň poukladáme višne a potom pridáme aj roztopene maslo so škoricou. Zatočíme a opäť potrieme vajíčkom. Dáme do rúry na 180 stupnov a pečieme 35 minút.

Tagy: Dezert