dezert Miška bez servítky 23.9.

Dezert: Bez valčeka ani na krok

Jablková štrúdľa.

Vyskúšajte doma sladký dezert od Mišky.

Suroviny: 

280 g hladkej múky

100 g práškového cukru

2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

1 vajce

150 g zmäknutého masla

800 g nastrúhaných jabĺk

3 lyžičky vanilínového cukru

2 lyžičky mletej škorice

1 vajce na potretie

práškový cukor na posypanie

valček na vaľkanie

potravinovú fóliu

tortovú formu s priemerom 25 cm

strúhadlo

formičku na vykrajovanie

Zdroj: TV JOJ

Postup: 

Cesto: 

Múku, cukor a kypriaci prášok zmiešame v miske. Pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a zmes vypracujeme na tuhé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a na 30 minút vložíme do chladničky. Potom cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na 0,5 cm tenké pláty vo veľkosti tortovej formy.

Jablkový koláč: 

Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. Na spodok tortovej formy pomocou valčeka prenesieme prvé rozvaľkané cesto. Prečnievajúce okraje odrežeme a odložíme bokom. Navrstvíme nastrúhané jablká, ktoré sme v rukách vyžmýkali a zbavili prebytočnej šťavy. Jablká posypeme vanilínovým cukrom a mletou škoricou. Na ne opatrne prenesieme druhé vyvaľkané cesto, prečnievajúce okraje opäť odstránime a odložíme. Boky koláča prstom zatlačíme, aby sa obe vrstvy cesta spojili. Zvyšok cesta z okrajov spojíme a znovu vyvaľkáme. Pomocou formičky vykrajujeme srdiečka, ktoré ukladáme po obvode koláča. Celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a potom poprepichujeme vidličkou, aby mala para z jabĺk počas pečenia kade unikať. Jablkový koláč pečieme pri 180 °C približne 30 - 40 minút, kým nie je zlatohnedý.

Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

redakcia / AB

redakcia / AB

Viac článkov od autora
Tagy: Dezert