Predjedlo: Loď, ktorá sa plaví do neznáma.. niki bez servítky

Predjedlo: Loď, ktorá sa plaví do neznáma...

Sushi.

Vyskúšajte u vás doma recept z Bez servítky.

Ingrediencie:

500 g ryže na sushi

ryžový ocot na sushi

1 balenie riasy nori

najrôznejšie náplne: losos, tempurované krevety, avokádo, zelenina, uhorka, nakladaná reďkovka - nakrájané na hranolčeky

Zdroj: TV JOJ

Príprava:

Ryžu musíme dobre prepláchnuť pod tečúcou vodou. Po uvarení necháme ešte približne 10 minút odstáť a zmiešame ju vo väčšej nádobe s octovým nálevom. Dôkladne rozmiešame a chladíme. Všeobecne platí, že 1kg suchej ryže=2kg ryže uvarenej. Na toto množstvo použijeme 2 dl nálevu. Ryžu balíme do riasy nori pomocou bambusovej rohožky. Riasu položíme na rohožku lesklou stranou dole, položíme na ňu odkrojený hranolček lososa alebo inej plnky a zrolujeme. Do maki použijeme jeden druh náplne - napríklad losos, uhorka, alebo avokádo. Krájame na 6 kúskov. U Uramaki - obrátená rolka je obsah bohatší, asi tak tri a viac náplní plus ešte niečo na "obalenie" - sezam, tobiko, kaviár, použité plnky - napríklad losos, temperovaná kreveta, uhorka, avokádo, nakladaná reďkovka. Nigiri - je kopček ryže a na ňom položený napríklad loso ,alebo avokádo.

Postup uramaki sushi obrátenej rolky:

Obalíme si bambusovú rohožku dvomi vrstvami potravinovej fólie. riasu nori rozrežeme na polovicu (ak máme štvorcové), položíme lesklou stranou na rohožku a nanesieme približne 100g upravenej ryže po celej ploche riasy. Posypeme lyžičkou sezamom a celé otočíme riasou hore. Na riasu nanesieme trošku majonézy. Lososa, hranolček uhorky a avokádo rozložíme na riasu a zrolujeme. Krájame na osem kúskov. Podávame s wasabi, zázvorom a sójovou omáčkou.

Tagy: Predjedlo