Dezert: Čerstvá delikatesa až zo subtropickej oblasti

Dezert: Čerstvá delikatesa až zo subtropickej oblasti

Citrónový koláč.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky.

Cesto:

120 g masla

75 g preosiaty práškový cukor

3 žĺtka

250 g múka

2 pol. lyžice vody

Náplň:

5 celých vajec

150 g kryštálový cukor

85 ml citrónová šťava

2 pol. lyžice citrónová kôra

150 ml smotana

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Maslo si necháme zmäknúť a vymiešame ho spolu s cukrom do hmoty. Následne zapracujeme 2 žĺtka. Pridáme múku a vodu. Vypracujeme na cesto nie však dlho lebo cesto bude tvrdé. Cesto odložíme do chladničky odstáť. Pripravíme si náplň, zmiešame vajcia, cukor, citr. šťavu a kôru spolu a následne pridáme smotanu. Takto pripravenú náplň si zachladíme. Cesto rozvaľkáme do hrúbky asi 3 mm a vložíme do formy ktorú vidličkou prepichneme na niekoľkých miestach a vložíme do chladničky zachladiť. Takto sa nám cesto v peci nescvrkne. Pec si vyhrejeme na 160 stupňov, cesto prekryjeme alobalom a dokonale vystelieme a vyplníme guličkami na pečenie. Takto pečieme 10 minút. Po vytiahnutí z pece odstránime alobal s guličkami a dopečieme ďalších 20 minút. Vytiahneme z pece a potrieme zvyšným žĺtkom a vrátime do pece na 1 minútu. Toto zabezpečí, že cesto nebude nasávať vlhkosť z náplne a nebude tak rozmočené. Náplň si zohrejeme na 40 stupňov, ale nie viac aby sme si nepripravili praženicu. Takto zohriatu náplň vylejeme na korpus a pri 140 stupňoch pečieme 20 – 25 minút.

Tagy: Dezert