Hlavné jedlo: Báhoňský Balkán

Hlavné jedlo: Báhoňský Balkán

Panenka plnená pórom a balkánskym zemiakom.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

2 ks bravčovej panenky

1 pór

50 g maslo

50 ml olej

soľ

korenie

rozmarín

tymian

plátky slaninky

5 ks zemiak

2 ks čerstvé uhorky

200 g biely jogurt

kôpor čerstvý

150 g čierne olivy

150 g červená kapusta čerstvá

soľ

korenie

mletá rasca

1 ks citrón

ovčí syr

Zdroj: TV JOJ

​Postup: 

Panenku rozkrojíme na asi 3 - 4 časti. Urobíme do nej dieru a naplníme pórom. Okoreníme, osolíme, obalíme slaninkou a pečieme na masle asi 5 minút. Potom vložíme do rúry a necháme dopiecť ďalších 5 minút.

Plnený zemiak:

Zemiaky pečieme v šupke na 180 stupňov. Kým sa opečú, pripravíme si do nich plnku. Nastrúhame 2 ks čerstvej uhorky, pridáme kôpor, čerstvé olivy, jogurt alebo čerstvý ovčí syr. Do misky si nastúhame 150 g čerstvej kapusty a malú časť z nej vhodíme k tzatzikom. Keď sú zemiaky upečené a vychladené, rozkrojíme ich na polovicu. Stredy zemiakov vydlabeme a dáme do misky spolu so 150 g maslom a vymiešame a toto všetko plníme spolu s tzatziky do zemiaku. Na vrch zemiaky uložíme nastrúhanú kapustu.