Polievka: Jar na tanieri

Polievka: Jar na tanieri

Hrášková polievka s mrkvou a haluškami.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

500 g hrášok mrazený

300 g mrkvy

1 ks petržlen

2 stredné cibule

4 strúčky cesnaku

30 g múka hladká

30 g maslo

½ dc lyžice oleja

1 lyžica paprika červená mletá

1 lyžica zeleninového tekutého vývaru

3 l zeleninový vývar, voda

petržlenová vňať

vegeta

soľ

Krupicové halušky:

1 vajce

½ šálky krupice

pažitka

soľ

Zdroj: TV JOJ

​Postup: 

Do hrnca dám olivový olej aj maslo. Osmažím cibuľku, pridám roztlačený cesnak. Po osmažení pridám nakrájanú mrkvu. Následne posypem múkou aby vznikla svetlá zápražka, pridám červenú sladkú papriku, a zalejem zeleninovým vývarom. Pridám celý petržlen aby sa v polievke iba vyvaril a dodal chuť a vôňu. Dochutím zeleninovým bujónom, soľou, vegetou a petržlenovou vňaťou. Povarím cca 15 minút. Potom pridám hrášok a povarím ďalších 10 minút. Nakoniec si pripravím halušky: do šálky si dám 1 vajíčko, ktoré rozšľahám. Postupne dosýpam krupicu. Do cesta pridáme nadrobno nakrájanú pažítku. Zmes vymiešam na nie hustú ani riedku konzistenciu. Veľkou lyžicou naberiem cesto a malou lyžičkou vykrajujem halušky priamo do polievky. Malú lyžičku namočím v polievke, potom to ide ľahšie. Halušky v polievke musia vyplávať na povrch a následne povarím ešte 5 minút a je hotovo. Dozdobím pažítkou.

Tagy: Polievka