Hlavné jedlo: Kúzlo to nebude

Hlavné jedlo: Kúzlo to nebude

Králik na sviečkovej smotane a gnocchi.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

1 králik + králičie chrbty

400 g mrkvy

150 g petržlen

kúsok zeleru

2 cibule

2 strúčky cesnaku

3 PL masti

1 PL mletá sladká paprika Soľ

6 ks nové korenie

3 ks bobkový list

250 ml šľahačková smotana

2 PL kyslej smotany

2 ČL hladká múka

2 ČL horčica

trochu citrónovej šťavy

soľ, voda

5 PL smotany na ozdobu ( 5 porcií)

zavárané brusnice na ozdobu

nakrájaná petržlenová vňaťka na ozdobu

Cesto na gnocchi:

Budem robiť gnocchi biele aj batátové  

400 g zemiakov

1 stredný batát

300 g hladkej múky

2 ks vaječný žĺtok

Soľ

Zdroj: TV JOJ

Postup: 

Na masti spením nakrájanú cibuľu, neskôr pridám cesnak. Restujem do sklovita, potom pridám očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Pár minút restujem, osolím a zasypem paprikou. Rýchlo pridám naporciovaného králika a chrbty. Mäso opečiem z oboch strán a zalejem vodou aby bolo ponorené do polovice. Pridám korenie a bobkový list. Asi za 1,5 až 2 hodiny by malo byť mäso mäkké. Ako prvé vyberiem po 1,5 hodine králičie chrbty a po 2 hodinách vyberiem zvyšok králika. Vyberiem korenia a bobkový list. Všetko spolu rozmixujem, prilejem sladkú smotanu zmiešanú s kyslou smotanou a s lyžičkou múky. Dochutím horčicou, citrónovou šťavou, soľou.

Zemiakové gnocchi:

Zemiaky uvarím so šupkou domäkka. Vychladnuté zemiaky postrúham na jemnom strúhadle priamo na pracovnej doske. Zemiaky osolím, pridám vaječný žĺtok a múku. Rukami vypracujem husté cesto. Z cesta odrežem kúsok, z ktorého urobím valček. Ten následne nakrájam na rovnako veľké kúsky. Z malých kúskov si v rukách vytvarujem guličku. Na každú guličku pritlačím vidličku namočenú v múke (aby sa nelepila). Tak sa z guličky vytvaruje „dukátik“ na ktorom zostanú ryhy po vidličke. Rovnako postupujem aj pri batátových. Pripravené gnocchi uvarím vo vriacej osolenej vode vo veľkom hrnci, kým vyplávajú na povrch a následne na povrchu povarím ešte 3 minútky. Na tanier servírujem biele gnocchi a batátové gnocchi vo farebnom prevedení, sviečkovú omáčku – poliatu so smotanou, na omáčku položím králičí kúsok a dozdobím lyžičkou zaváraných brusníc. Do stredu na ozdobu nasypem nakrájanú petržlenovú vňatku.

Tagy: Jedlo