Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny:
1 králik + králičie chrbty
400 g mrkvy
150 g petržlen
kúsok zeleru
2 cibule
2 strúčky cesnaku
3 PL masti
1 PL mletá sladká paprika Soľ
6 ks nové korenie
3 ks bobkový list
250 ml šľahačková smotana
2 PL kyslej smotany
2 ČL hladká múka
2 ČL horčica
trochu citrónovej šťavy
soľ, voda
5 PL smotany na ozdobu ( 5 porcií)
zavárané brusnice na ozdobu
nakrájaná petržlenová vňaťka na ozdobu
Cesto na gnocchi:
Budem robiť gnocchi biele aj batátové
400 g zemiakov
1 stredný batát
300 g hladkej múky
2 ks vaječný žĺtok
Soľ
Postup:
Na masti spením nakrájanú cibuľu, neskôr pridám cesnak. Restujem do sklovita, potom pridám očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Pár minút restujem, osolím a zasypem paprikou. Rýchlo pridám naporciovaného králika a chrbty. Mäso opečiem z oboch strán a zalejem vodou aby bolo ponorené do polovice. Pridám korenie a bobkový list. Asi za 1,5 až 2 hodiny by malo byť mäso mäkké. Ako prvé vyberiem po 1,5 hodine králičie chrbty a po 2 hodinách vyberiem zvyšok králika. Vyberiem korenia a bobkový list. Všetko spolu rozmixujem, prilejem sladkú smotanu zmiešanú s kyslou smotanou a s lyžičkou múky. Dochutím horčicou, citrónovou šťavou, soľou.
Zemiakové gnocchi:
Zemiaky uvarím so šupkou domäkka. Vychladnuté zemiaky postrúham na jemnom strúhadle priamo na pracovnej doske. Zemiaky osolím, pridám vaječný žĺtok a múku. Rukami vypracujem husté cesto. Z cesta odrežem kúsok, z ktorého urobím valček. Ten následne nakrájam na rovnako veľké kúsky. Z malých kúskov si v rukách vytvarujem guličku. Na každú guličku pritlačím vidličku namočenú v múke (aby sa nelepila). Tak sa z guličky vytvaruje „dukátik“ na ktorom zostanú ryhy po vidličke. Rovnako postupujem aj pri batátových. Pripravené gnocchi uvarím vo vriacej osolenej vode vo veľkom hrnci, kým vyplávajú na povrch a následne na povrchu povarím ešte 3 minútky. Na tanier servírujem biele gnocchi a batátové gnocchi vo farebnom prevedení, sviečkovú omáčku – poliatu so smotanou, na omáčku položím králičí kúsok a dozdobím lyžičkou zaváraných brusníc. Do stredu na ozdobu nasypem nakrájanú petržlenovú vňatku.