Hlavné jedlo: Džege s Fufu a omáčkou Okru

Hlavné jedlo: Džege s Fufu a omáčkou Okru

Grilovaná ryba na africký spôsob.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

mrazená ryba Tilapia (Djeg)

múka fufu (z banána plantain)

banan plantain (čítaj plantén)

voda

okro (malá zelená africká zelenina)

malé mrazené krevety

palmový olej

soľ

čierne korenie

 horčica

sumbala (africké korenie z rastliny sumbala)

paprika

cibuľa

cesnak

bujón Jumbo

listy zeleru

kúsky rozmarínucitrón

Zdroj: TV JOJ

Príprava:

Fufu:

Ošúpeme banány plantain a rozkrojíme ich na polovicu. Dáme zohriať vodu v hrnci a do horúcej vody pridáme takto nakrájané banány plantain. Vodu necháme zovrieť a varíme na ohni 10 - 15 minút. Ked sú banány plantain uvarené, rozmixujeme ich v mixéri na kašu. Do hrnca dáme vodu a zohrejeme ju do varu. Keď voda vrie, pridáme múku fufu, pridáme rozmixované banány plantain, spolu dobre premiešame, cca 10 minút varíme za stáleho miešanie až vznikne hustá kašovitá forma, ktorá sa dá následne tvarovať. Omáčka okro: Očistíme zeleninu okro a nakrájame ju na tenké malé plátky. Očistíme a nakrájame na malé kúsky papriku, cibuľu a cesnak. Dáme palmový olej do hrnca na varenie, pridáme nakrájanú papriku, cibuľu a cesnak, pridáme soľ, korenie, bujón Jumbo a sumbalu podľa chuti, a opražíme zeleninu v hrnci. Pridáme vodu do hrnca a pridáme viac korenia sumbala. Povaríme zeleninu cca 10 minút a následne pridáme nakrájané okro. Pridáme soľ, čierne korenie, bujón Jumbo a Sumbala podľa chuti. Následne všetko spolu varíme 30 - 40 minút. 20 minút pred ukončením pridáme ešte krevety a spolu všetko varíme až z toho vznikne mäkká omáčka s rozvareným okrom - omáčka je hotová.

Džege (Djege):

Rozmrazíme ryby buď v mikrovlnke alebo na vzduchu a ryby následne nakrojíme na viacerých miestach, aby sa dal pripravený dip vtlačiť dovnútra. Očistíme cesnak a listy zeleru, tie nakrájame na veľmi malé kúsočky a spolu aj s nakrájaným cesnakom roztlačíme, pridáme horčicu, palmový olej a soľ, čierne korenie a bujón Jumbo podľa chuti. Tento pripravený dip natlačíme do nakrojených rýb, zapneme a rozpálime trúbu na 160C zhora aj zdola. Na plech položíme papier na pečenie a uložíme naň pripravené ryby Džege spolu s kúskami rozmarínu. Pečieme ich 30 - 40 minút dokým nie sú chrumkavo upečené.

Servírujeme ideálne teplé až horúce upečené ryby Djege spolu aj s teplým vytvarovaným Fufu do tvaru malých bochníkov spoločne aj s pripravenou Okro omáčkou a plátkami citrónov a jeme rukami spolu všetci z jednej nádoby.

Tagy: Jedlo