Dezert: jedenkrát v ústach a celý život na zadku

Dezert: Jedenkrát v ústach a celý život na zadku

Francúzsky čokoládový koláčik.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Ingrediencie:

  • 4 vajíčka,
  • 200 g horkej čokolády,
  • 150 g masla,
  • 135 g kryštálového cukru,
  • 1/4 čajovej lyžičky soli,
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu,
  • 60 g polohrubej múky.

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Rúru predhrejte na 180 °C. Okrúhly plech na pečenie s priemerom 23 cm pomastite maslom a vyložte papierom na pečenie. Čokoládu spolu s maslom roztopte vo vodnom kúpeli (v nehorľavej miske nad hrncom s vriacou vodou, pričom dno misky na sa nesmie dotýkať hladiny vody, lebo čokoláda by prihorela). Potom ich nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým vyšľahajte mixérom vajíčka s cukrom a štipkou soli. Keď vytvoríte hustú, svetložltú penu, primiešajte vanilkový extrakt. Prilejte vychladenú čokoládu s maslom. Pomocou lopatky primiešajte preosiatu múku. Hotové cesto nalejte na pripravený plech. Koláčik pečte 25 minút. Potom nožom oddeľte cesto od okraja plechu a nechajte koláč 10 minút chladnúť na plechu. Po desiatich minútach cesto vyklopte na servírovací podnos a nechajte ho úplne vychladnúť. Na vrch koláča posypte práškový cukor. Pomocou papiera si môžete vyrobiť rôzne zaujímavé šablóny a posypať cukor cez ne. Inšpirujte sa videom, ale fantázii sa v tomto medze rozhodne nekladú. Hotový koláčik servírujte tak ako je, alebo pridajte šľahačku, zmrzlinu, či drobné ovocie.

Tagy: Dezert