Máte v záhrade voľné hriadky či záhony? TIETO druhy plodín môžete ešte stále sadiť!

Mnohí pestovatelia sa aktuálne stretávajú so situáciou, že pozbierali úrodu, ktorú im priniesli plodiny posadené na jar a ostali im tak voľné hriadky. Ak nechcete, aby pôda ležala úhorom až do budúcoročnej jari, poradíme vám, z akých druhov ešte môžete mať neskoršiu úrodu!

Drvivú väčšinu plodín v našich záhradách a vo vyvýšených záhonoch vysádzame počas jari. Dni sa predlžujú, takže rastlinky si užijú viac slniečka a taktiež aj tepla, ktoré potrebujú na úspešný rast a zrenie. Uprostred leta ale často nastáva situácia, že plody pozbierame a ostanú nám prázdne hriadky. Sadiť v letných mesiacoch počas najväčších horúčav a veľkého sucha, je tak trochu nepopulárne a nezriedka aj neobvyklé. V našich zemepisných šírkach, najmä v južnejších regiónoch Slovenska, však dokážu byť prijateľné poveternostné podmienky aj do októbra a tak by bola škoda nevyužiť to. Ak máte v záhrade voľnú pôdu, neváhajte a posaďte si druhy, ktoré počas jesene spestria váš jedálniček.

Nova zahrada - co sadit v juli Zdroj: Profimedia

Aké druhy teda môžeme sadiť aj na prelome júla a augusta? Vždy sa treba zamyslieť nad tým, aké dlhé vegetačné obdobie má daná plodina. Čím je kratšie, tým je väčšia pravdepodobnosť, že rastlina stihne počas teplých dní dostatočne narásť a tiež priniesť plody, ktoré dozrejú. Medzi takéto druhy patria klasická červená reďkovka, čierna reďkovka, kôpor, hlávkový šalát, špenát, valeriánka alias polníček, čakanka, hrášok či kríčková fazuľa pre zelené struky. Špeciálnou kategóriou sú plodiny, ktoré sa zberajú počas neskorej jesene, a to mrkva, petržlen, kapusta, kaleráb, kel či červená repa.

Nova zahrada - co sadit v juli Zdroj: Profimedia
Nova zahrada - co sadit v juli Zdroj: Profimedia

Pre viac tipov sledujte Novu záhradu každú nedeľu o 15:55 na JOJke!